Žele da bude javno ukoren
54

Erdogan danas u posjeti Berlinu, Nijemce uznemirava njegova prohamasova retorika

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan će danas otputovati u službenu posjetu Berlinu, gdje će se sastati sa kancelarom Olafom Scholzom i predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom.

Njemačkim liderima nikada nije lako kada turski predsjednik dođe u grad, a očekuje se da ovoga puta razgovori budu još napetiji.

Stvar je u tome da je od izbijanja rata između Izraela i Hamasa, Erdogan krajnje jasno stavio do znanja na čijoj je strani. On je Hamas, kojeg su Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države proglasile terorističkom organizacijom, nazvao oslobodilačkom grupom koja vodi bitku da zaštiti svoje zemlje i ljude. Nasuprot tome, Izrael je nazvao terorističkom državom i optužio je da prihvata fašizam.

Za njemačku vladu, Erdoganova retorika stvara problem velikim dijelom zato što ga mnogi Turci cijene u Njemačkoj, gdje živi najveća svjetska turska dijaspora.

Pojedini njemački lideri smatraju da bi Erdogan trebao biti odbačen ili javno ukoren zbog bilo kakvih prohamasovih komentara tokom njegove posjete.

Takvu uznemirenost objašnjava Erdoganova duga historija davanja zapaljivih izjava, i to ne samo o Izraelu. Godine 2017., nakon što su nizozemske vlasti zabranile skup u Roterdamu na kojem je trebalo da se pojavi turski ministar vanjskih poslova, Erdogan ih je nazvao nacističkim ostacima i fašistima.

Iste godine, kada je tadašnja kancelarka Angela Merkel rekla da EU treba da preispita svoj odnos sa Turskom, Erdogan je njen stav opisao kao nacizam.

Naime, za Scholza su veze s Erdoganom posebno ključne za cilj njegove vlade da smanji broj azilanata koji ulaze u EU iz Turske.