Svijet
289

Erdogan čestitao Jamali pobjedu na Eurosongu

Anadolija
Foto: AA
Foto: AA
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan telefonom je nazvao pobjednicu Eurosonga, predstavnicu Ukrajine Jamalu i čestitao joj na tom uspjehu.

Jamala, inače Tatarka sa Krima, pobijedila je na takmičenju Eurosonga sa numerom posvećenom tragediji i progonu krimskih Tatara, a Erdogan joj je tokom razgovora poželio mnogo uspjeha u karijeri.

Ona je kazala da je izuzetno ganuta Erdoganovim gestom da je nazove i čestita joj na uspjehu, te mu se zahvalila na tome.

Predstavnica Ukrajine Jamala koja je u subotu u Stokholmu donijela pobjedu toj zemlji na 61. izdanju Eurosonga, svečano je dočekana jučer na aerodromu "Barispol" kraj Kieva.

Uz aplauze, ovacije i cvijeće 32-godišnju Susanu Jamaladynovu dočekali su brojni prijatelji, članovi porodice, ukrajinski zvaničnici, fanovi i predstavnici medija.

"Pobjeda Ukrajine na Eurosongu 2016. je u potpunosti zaslužena", istakla je Jamala u izjavi za medije na aerodromu.

Podsjetila je kako je mnogo puta čula komentare da njena pjesma nije za takav takmičarski format, kakav je Eurosong, ali da je Evropa pokazala suprotno, podržavajući je. Ovoj talentiranoj jazz pjevačici biće dodijeljena i nagrada "People's Artist of Ukraine", najavio je ukrajinski ministar Kulture.