Svijet
6

Epilog napada IDIL-a u Džakarti: Sedmero mrtvih i 19 povrijeđenih

Klix.ba
Nekoliko napadača su danas otvorili vatru i aktivirali eksplozivna sredstva u Džakarti, gdje su prema posljednjim informacijama ubijene dvije osobe, a 19 ih je ranjeno. Poginula su i petorica terorista.

Napad se dogodio u poslovnom centru Džakarte, a odgovornost je preuzela teroristička organizacija IDIL. Šef policije u Džakarti Tito Karnavian je rekao da se zaista radi o napadu IDIL-a, a izdvojio je teroristu Bahruna Naima, koji osmislio napad. Njegov cilj je da napreduje i postane jedan od vođa terorističke grupe u jugoistočnoj Aziji.

Teroristički napad je počeo u 10:55 sati po lokalnom vremenu, a bombaš samoubica je eksploziv aktivirao u blizini Starbucksa u ulici Thamrin. Nakon toga su se aktivirala dvojica terorista koji su zarobili dvoje stranih državljana, odveli ih na parking i ubili. Potom su otvorili vatru na ljude koji su se nalazili u blizini. Također, bacali su ručne bombe na policiju.

Nešto kasnije su se druga dvojica terorista dovezli motorom do policijske stanice, a potom se raznijeli.

U gradu se čulo ukupno šest eksplozija.

Napad u Džakarti se dogodio dva dana nakon samoubilačkog napada u Istanbulu na trgu Sultanahmet između Aja Sofije i Plave džamije, kada je poginulo 10 njemačkih turista. Odgovornost za ovaj napad je također preuzeo IDIL.

Analitičar Bob Baer je povezao napad u Džakarti s masakrom u Parizu, gdje su 13. novembra također na nekoliko lokacija izvršeni napadi. Drugii analitičar Sajjan Gohel je rekao da posebno zabrinjava činjenica da je napad izvršen u samom centru glavnog grada Indonezije. Bio je to prvi veći napad od 2009. godine kada su izvršeni napadi na hotele Marriott i Ritz Carlton.