Sutra u Istanbulu
81

Emine Erdogan organizuje samit za mir u Palestini, prisustvovat će supruga Željka Komšića

S. Š.
Emine Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Emine Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Supruga turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, bit će domaćin sutrašnjeg samita koji će u Istanbulu biti održan uz učešće specijalnih predstavnika te supruga svjetskih lidera među kojima je i Sabina Komšić, supruga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Smrt više od 11 hiljada ljudi, uključujući djecu i žene, u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra pokrenula je supruge lidera, na čelu s prvom damom Turske. Na inicijativu supruge predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Emine Erdogan, odlučeno je da se supruge lidera okupe u Istanbulu, odakle će poslati poruku svijetu za nevine u Gazi.

Prva dama Erdogan, koja je uz svaku priliku izjavljivala da je uvijek spremna na sve što se može učiniti kako bi se smanjio gubitak života nedužnih civila u Gazi i donio mir u regionu, ovoga puta će biti domaćin skupa u Istanbulu uz učešće specijalnih predstavnika i supruga šefova država i vlada iz mnogih zemalja svijeta.

Nakon uvodnog govora prve dame Turkiye, očekuje se da će na sastanku svaka učesnica održati govor.

Supruge lidera poslat će poruku iz Istanbula

Sastanku koji će se održati sutra u Predsjedničkoj kancelariji u Dolmabahce pod pokroviteljstvom prve dame prisustvovat će gosti iz mnogih zemalja svijeta, uključujući Katar, Maleziju i Uzbekistan. Sastanak će pokazati snažnu solidarnost za okončanje patnje civila u Gazi i pronalaženje rješenja za krizu.

Prva dama Turske predvodila je "Sastanak žena za mir u Palestini" u Istanbulu 10. januara 2009. godine, kada je njen suprug, predsjednik Recep Tayyip Erdogan, bio premijer te zemlje.

Sastanak, kojem su prisustvovale mnoge supruge lidera iz zemalja regiona, bio je održan u periodu kada su se izraelski napadi na Gazu povećali i kada je za dvije sedmice poginulo oko 800 ljudi. Erdogan je na sastanku sa govornice pročitala tekst "Poziv iz Istanbula za podršku Gazi", a tekst su jednoglasno prihvatili supružnici lidera.