Promjena klime
0

Ekstremne vremenske prilike širom Evrope

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nasuprot poplavama, obilnim snježnim padavinama i veoma niskim temperaturama u većini evropskih zemalja, na mediteranskom ostrvu Kipar prethodni mjesec je bio najsuši novembar u posljednjih 100 godina, s temperaturama iznad prosjeka.

"Ovaj novembar je bio najsušiji od 1901. godine. Nivo prosječnih padavina je bio nula", izjavio je Marios Teofilo iz Metereološke službe.

Na Kipru su zabilježene temperature više od 25 stepeni, što je za pet stepeni iznad prosjeka za ovo doba godine, prenosi Reuters.

U toplom vremenu uživaju i stanovnici Izraela, gdje su temperature između 30 i 35 stepeni. U toj zemlji novembar nije bio ovako sušan u posljednjih 60 godina, a metereolozi predviđaju da će se ovako vrijeme nastaviti.

S druge strane, zbog obilnih padavina na sjeveru Crne Gore iz svojih domova je evakuisano oko 300 osoba.

Vlasti u gradu Berane saopćile su da je nekoliko desetina kuća i puteva poplavljeno i da će vjerovatno biti neophodno još evakuacija.

U Albaniji je proglašeno vanredno stanje zbog poplava u oblasti Skadra, duž rijeke Drim.

Obilne kiše su izazvale velike poplave i u nekim oblastima Italije, a najavljeno je još kiše narednih dana.

Nivo rijeke Tibar, koja protiče kroz Rim, porastao je za 110 centimetara za jedan dan, a na nekim dijelovima postoji rizik od izlivanja vode.

Najveću nesreću mraz je izazvao u Poljskoj, gdje je osam osoba u utorak navečer umrlo zbog temperatura koje su pale na 20 stepeni ispod nule, dok je u gradu Bjalistok zabileženo čak minus 26 stepeni.

U gradu Brevin na sjeveroistoku Švicarske tokom noći je zabilježena temperatura minus 31 stepen, u Ženevi je u posljednja 24 sata palo 25 centimetara snijega, a metereolozi predviđaju još padavina.

U Velikoj Britaniji snijeg je najranije pao u posljednje dvije decenije što će, prema ocjenama stručnjaka, izazvati velike ekonomske gubitke.

Već je zabilježen skok cijena plina i električne energije zbog povećane domaće potrošnje, ali i sve veće potražnje iz susjednih zemalja, kao što su Francuska i Belgija, takođe pogođene niskim temperaturama.

Naftna kompanija British Petroleum saopćila je da je nevrijeme "ozbiljno uticalo" na isporuke za više od 100 benzinskih stanica širom Škotske.

U dijelovima Njemačke je zabilježeno rekordnih minus 18 stepeni, a velike snježne padavine uzrokovale su odlaganje letova na jednom od najprometnijih evropskih aerodroma, u Frankfurtu. Letovi su otkazani ili odloženi i iz Minhena, Beča, Praga, Ženeve, Ciriha, Grenobla, Dublina, Edinburga, Gathwika, a poremećen je i drumski i željeznički saobraćaj.

Na njemačkim putevima je bilo oko 2.000 saobraćajnih nesreća, prenosi AP. Poremećen je i željeznički saobraćaj Eurostara, koji povezuje London i kontinentalni dio Evrope.