Svijet
95

Ekstremne mjere za El Chapu u zatvoru: Čelični podovi, 400 kamera, senzori i psi

Klix.ba
Joaquin El Chapo Guzman (Foto: EPA)
Joaquin El Chapo Guzman (Foto: EPA)
Kako bi se osigurali da Joaquin Guzman, poznatiji kao "El Chapo" , neće pobjeći i treći put iz zatvora, meksičke vlasti su poduzele ekstremne mjere. Iako je vraćen u isti zatvor, napravljene su velike izmjene.

Povratkom El Chape ugrađeno je 400 novih kamera, a do kraja godine planiraju ugraditi još 600. Napravljeni su posebni senzori koji registruju svaki pokret i pod zemljom, a policijski psi su istrenirani da prepoznaju i prate njegov miris. Također, zatvorski podovi ojačani su čeličnim šipkama. Ovo su samo neke od mjera koje su uvedene kako najtraženiji kriminalac ne bi pobjegao.

Otkako su ga uhvatili vlasti rade na novim mjerama. Prema podacima iz meksičkih medija, El Chapo nikada ne ostaje dugo u jednoj ćeliji već ga sele iz jedne u drugu. Tokom prvih pet dana promijenio ih je pet.

Guzman je pobjegao iz zatvora Altiplano u julu kroz rupu u podu ćelije koja se nalazila ispod tuš kabine, a zatim kroz ventilacioni tunel. Iskoristio je prednost što kamera nije snimala jedan ugao njegove sobe.

Posjete su mu ograničene, a oni koji dolaze mogu komunicirati s njim preko ojačanog stakla.

Guzman je prvi put pobjegao iz zatvora maksimalne sigurnosti u kolicima za veš 2001. godine.