Klimatske promjene
34

Ekstremna zima zahvatila istočnu Aziju, stručnjaci upozoravaju da je ovo "nova norma"

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Smrtonosno zahlađenje koje je zahvatilo istočnu Aziju ubilo je najmanje četiri osobe u Japanu nakon što su niske temperature i jak snijeg donijeli putni haos tokom lunarnog novogodišnjeg praznika. Stručnjaci upozoravaju da ekstremne temperature postaju nova norma.

Japanski zvaničnici su rekli da su sva četvorica poginulih u srijedu i četvrtak radili na čišćenju snijega.

Dva smrtna slučaja su prijavljena u zapadnoj regiji Niigata, jedan u jugozapadnoj regiji Oita i jedan u južnoj Okayama, gdje je žrtva imala srčani udar.

U susjednoj Južnoj Koreji, ove sedmice izdata su upozorenja za jak snijeg, gdje su temperature u glavnom gradu Seulu pale na minus 15 stepeni Celzijusa dok su u brojnim drugim gradovima oboreni rekordi, rekli su zvaničnici. Stanovnici kažu da je tokom noći u srijedu kasno na četvrtak počeo jak snijeg.

Na popularnom turističkom ostrvu Jeju, loše vrijeme ove sedmice dovelo je do otkazivanja više stotina letova, dok su putnički brodovi bili prisiljeni ostati u luci zbog ogromnih valova.

"Iako su naučnici imali dugoročno gledište o klimatskim promjenama, "ovo ekstremno toplo vrijeme ljeti i ekstremno hladno vrijeme zimi možemo smatrati jednim od signala klimatskih promjena", rekao je glasnogovornik Korejske meteorološke uprave Woo Jin-kyu za CNN.

U Japanu je stotine domaćih letova otkazano u utorak i srijedu zbog jakog snijega i jakog vjetra koji je otežavao vidljivost. Glavni avioprevoznici Japan Airlines i All Nippon Airways otkazali su ukupno 229 letova.

U međuvremenu, obustavljeni su brzi vozovi između stanica Fukushima i Shinjo na sjeveru, saopštila je Japan Railway Group.

Ranije ovog mjeseca u ruskom Sibiru, temperature u gradu Jakutsku iznosile su -62,7 stepeni i tako oborile rekord za mjesto koje je nadaleko poznato kao najhladniji grad na svijetu.

Hladnoća se osjetila i u Afganistanu, gdje su talibanski zvaničnici prijavili smrt najmanje 157 ljudi dok zemlja doživljava jednu od najhladnijih zima ikad uz minimalnu humanitarnu pomoć.

Yeh Sang-wook, profesor klime na Univerzitetu Hanyang u Seulu, pripisuje ekstremni hladni talas na Korejskom poluostrvu arktičkim vjetrovima iz Sibira, dodajući da je hladni talas u Južnoj Koreji ove godine dijelom uzrokovan topljenjem arktičkih ledenih kapa.

“Došlo je do rekordnog topljenja prošle i ove godine. Kada se morski led otopi, more se otvara, šaljući više pare u zrak, što dovodi do više snijega na sjeveru”, rekao je Sand-wook.

Kako se klimatske promjene pogoršavaju, region će se u budućnosti suočiti sa ozbiljnijim hladnim vremenom, rekao je on.

Kevin Trenberth, iz američkog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja (NCAR), složio se da su “ekstremni vremenski događaji nova norma”, dodajući da “svakako možemo očekivati da će vremenski ekstremi biti gori nego što su bili prije”.