Svijet
0

"Ekološki gradovi" Gordona Browna

FENA
Gordon Brown; Foto: AP
Gordon Brown; Foto: AP
Britanski ministar finansija i vjerovatno budući premijer Gordon Brown objavio je da namjerava sagraditi 100.000 stanova u pet novih "eko-gradova", koji će se snabdijevati strujom uz pomoć solarne energije i vjetra, objavila je štampa.

Pored toga što se uklapa u planove buduće nove vlade o izgradnji stanova za mlade porodice koje sebi ne mogu priuštiti vlastiti dom zbog rekordno visokih cijena nekretnina u Engleskoj, Brown ovim želi i uzvratiti udarac svome konzervativnom suparniku Davidu Cameronu, čija je popularnost skočila i zahvaljujući njegovom angažiranju u pitanju zaštite prirodne sredine, pišu The Independenet i Sunday Times.

Novi gradovi, sa po do 20.000 kuća i stanova, zasnovani su na ekološkim projektima koje je prvi pokrenuo princ Charles, i bit će uglavnom izgrađeni na lokacijama koje su ranije imale neku drugu namjenu, kako se ne bi krčio teren i uklanjalo rastinje za novu gradnju.

The Observer u svome uredničkom komentaru ocjenjuje da je Brown dobro počeo svoju kampanju; on je dosad bio poznat kao briljantan, iako pomalo tvrd i tajnovit političar, ali ovih dana je pokazao da će, oslobođen tvrdoće, upravljati zemljom kompetentno i s autoritetom.