Gubici zbog E. coli
0

EK: 150 miliona eura oštećenim farmerima

SRNA
Evropska komisija predložila je paket pomoći od 150 miliona eura za farmere pogođene epidemijom bakterije Escherichia coli.

Komesar EU za poljoprivredu Dacijan Ciolos rekao je novinarima uoči vanrednog sastanka ministara poljoprivrede u Luksemburgu da će predložiti paket pomoći od 150 miliona eura.

"Nadam se da će vlast u Njemačkoj moći uskoro da identifikuju izvor zaraze. Bez tog odgovora biće teško vratiti povjerenje potrošača, što je od suštinske važnosti za ponovno jačanje tržišta", rekao je on.

Kompenzacija će pokriti period od kraja maja do kraja juna, rekao je on, dodajući da se iznos može promijeniti kada bude poznat tačan gubitak svake zemlje.

Španija traži 100 odsto kompenzaciju od Njemačke zbog ogromnih gubitaka njenih farmera zbog lažnih optužbi da su izvor zaraze španski krastavci.

Udruženje španskih izvoznika voća i povrća kažu da su do sada sedmično izgubili oko 225 miliona eura.

Belgijski ministar poljoprivrede Sabine Lorel pozvao je na evropsku solidarnost u vezi sa krizom, dok je španski ministar Fransisko Sosa-Vagner rekao je, držeći u ruci krastavac, da se mora "vratiti čast krastavcu".
Gunal Rodijer, ekspert za zarazne bolesti pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji rekao je da ako se uskoro ne otkrije izvor onda vjerovatno nikad ni neće.

Komesar za zdravlje EU John Dalli rekao je da je epidemija ograničena na sjevernu Njemačku i da nisu potrebne šire kontrole u Evropi, kao ni odbacivanje svih proizvoda.	

Dalli je upozorio na širenje neprovjerenih informacija u vezi sa epidemijom rekavši da su one izazvale bojazan i da su negativno uticale na poljoprivredne proizvođače.

Potraga za izvorom zaraze koncentrisala se na jednu organsku farmu u Ulzenu, 100 kilometara južno od Hamburga, međutim od 40 uzoraka uzetih sa farme 23 su bila negativna.

Zvaničnici su rekli da će rezultati posljednjih 17 testova biti poznati sutra ili prekosutra zbog komplikovane prirode samog procesa testiranja.

Prodaja salatnog povrća drastično je opala usljed epidemije u kojoj su umrle 22 osobe, a više od 2.400 je zaraženo, podsjeća BBC.