Catherine Ashton
0

"Egipatski narod treba odlučiti o svojoj budućnosti"

FENA
Catherine Ashton (Foto: AFP)
Catherine Ashton (Foto: AFP)
Egipatski narod treba odlučiti o svojoj budućnosti, a Evropska unija spremna je u tome pomoći i poziva na suzdržanost i mirni i otvoreni dijalog s opozicijom i civilnim društvom u Egiptu, izjavila je u ponedjeljak visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

"Treba odgovoriti na legitimne težnje egipatskih građana brzo i konkretno. Mora se pronaći mirni put naprijed na temelju otvorenog i ozbiljnog dijaloga s opozicionim strankama i svim dijelovima civilnog društva", rekla je Ashton po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, na kojem je stanje u Egiptu glavna tema.

Na pitanje kome će EU pomoći, sadašnjem predsjedniku Hosniju Mubaraku ili novim vlastima, Ashton je rekla da "o tome treba odlučiti egipatski narod".

Prema pisanju izraelskog lista Haaretz, Izraelci su poslali povjerljivu poruku SAD-u i nekim evropskim zemljama u kojoj od njih traže podršku stabilnosti režima egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

U poruci izraelski dužnosnici ističu kako je u "interesu Zapada" i "zemalja Bliskog istoka da se održi stabilnost režima u Egiptu", prenosi list.

"Trebalo bi pokušati spriječiti javne kritike protiv predsjednika Hosnija Mubaraka", stoji u poruci poslanoj krajem prošle sedmice. Vojni radio, koji je prenio istu informaciju, ocijenio je da inicijativa predstavlja kritiku onih zapadnih zemalja koje više ne podupiru režim predsjednika Mubaraka.