Svijet
0

Egipatski dužnosnik: Dogovoren prekid vatre u Gazi

FENA
Visoki egipatski sigurnosni dužnosnik objavio je kako su Izrael i palestinske oružane frakcije dogovorile prekid vatre, pod egipatskim pokroviteljstvom.

Dužnosnik je rekao da su obje strane "pristale zaustaviti operacije koje su u toku" kako bi se uspostavio mir na granici Izraela i Pojasa Gaze.

Dogovor je potvrdio i izraelski ministar civilne odbrane Matan Vilnai izjavivši kako je postignut sporazum.

"U ovome trenutku nalazimo se na putu prema primirju i čini se da je ovaj krug nasilja iza nas", rekao je Vilnai za izraelski radio.

Palestinski dužnosnik kazao je da su "frakcije" pristale na primirje, aludirajući na Islamski džihad i Odbor narodnog otpora, dvije militantne skupine u Pojasu Gaze koje su bile najaktivnije u sukobima koji su počeli u petak, pošto je izraelska vojska ubila čelnika jedne palestinske militantne frakcije u ciljanom napadu na automobil u pojasu Gaze.

Palestinski militanti odgovorili su ispaljivanjem raketa na jug Izraela, što je izazvalo reakciju izraelski zračnih snaga koje su pokrenule niz napada na "terorističke mete". U tim sukobima, najtežima od zime 2008.-2009., poginulo je najmanje 25 Palestinaca, a gotovo 80 je ranjeno, uglavnom civila.

Palestinci su, prema tvrdnjama Izraela, ispalili oko 200 raketa na južna izraelska naselja, pri čemu je osam Izraelaca ranjeno.