Svijet
1

Egipat: Zarobljenici poginuli tokom pokušaja bijega, sumnja se da su likvidirani

Klix.ba
Najmanje 36 zarobljenika poginulo je u Egiptu kada su pokušali pobjeći tokom prevoza u zatvor koji se nalazi izvan glavnog grada Kaira.

Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo je oprečne informacije o ovom događaju kazavši kako su muškarci umrli tokom napada nepoznatih naoružanih osoba. Kazali su kako su te osobe preuzele kontrolu nad jednim od vozila u konvoju, te da su zarobili vojnike. U konvoju se nalazilo 612 zarobljenika koji su trebali biti prebačeni u zatvor Abu Zaabal.

No, nakon tih informacija ministarstvo je objavilo kako su zatvorenici umrli od udisaja suzavca koji je bačen tokom akcije spašavanja taoca.

Prema izjavi koju je dobio Reuters od neimenovanog izvora, muškarci su se ugušili jer su ih gurali u kombije na leđa i jedne na druge.

Muslimanska braća opisala su incident kao "hladnokrvno ubijanje", prenosi BBC. Prema njihovim informacijama poginulo je 35 osoba.

"Ubistvo 35 zarobljenika koji su protestovali protiv državnog udara potvrđuje da je nasilje namjerno usmjereno na protivnike državnog udara i da su oni mete hladnokrvnog ubijanja", navodi se u izjavi Muslimanske braće.

Više od 1.000 članova ove grupe uhapšeno je tokom protesta u srijedu, dok ih je 300 zadržano u nekoliko egipatskih gradova u nedjelju.

Predstavnici Sigurnosnog dobora EU sastat će se danas u Briselu kako bi razgovarali o situaciji u Egiptu.