Nakon snažnog nevremena
99

Egipat: Usljed uboda škorpiona preminule tri osobe, stotine povrijeđene

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Tri osobe su preminule, a nekoliko stotina je povrijeđeno u Egiptu usljed uboda škorpiona.

Ovo se desilo 12. novembra u gradu Aswanu koji se nalazi na zapadu Egipta, i to nakon snažne oluje. Nevrijeme je imalo za posljedicu da se veliki broj škorpiona pojavio na ulicama i u domovima.

Iz Ministarstva zdravstva ove države saopćili su da je 450 ljudi povrijeđeno ubodom škorpiona. Nevrijeme je posebno teško pogodilo područje oko rijeke Nil.

Prema pisanju BBC-a, veći broj škorpiona, ali i zmija pojavi se na gradskim ulicama nakon svakih obilnih padavina. S obzirom na prethodno navedeno, dodatne doze antiotrova osigurane su zdravstvenim ustanovama u mjestima koja se nalaze u blizini planina i pustinja, izvijestili su nadležni preko novinske agencije Al-Ahram.

Ljekari koji su bili angažovani na vakcinaciji bili su privremeno angažovani na liječenju onih koje su uboli škorpioni. Građanima je poručeno da ostanu u domovima i da izbjegavaju prostore na kojima je mnogo drveća.

Egipat je stanište debelorepih škorpiona koji su među najsmrtonosnijima na svijetu. Otrov crnog debelorepog škorpiona usmrti čovjeka za manje od jedan sat. Simptomi uboda su otežano disanje, grčenje mišića i neuobičajni pokreti glavom, prenosi BBC.