Svijet
0

Egipat obilježava prvu godišnjicu Mubarakovog pada

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipat u subotu obilježava prvu godišnjicu pada Hosnija Mubaraka pozivajući na građansku neposlušnost kako bi se izvršio pritisak na vojsku koja je sve više kritizirana zbog svog upravljanja u tranziciji i kako bio ona otišla s vlasti.

U petak navečer, Vrhovno vijeće oružanih snaga, kojem je predsjednik predao zemlju podnoseći ostavku prije godinu dana, upozorilo je da neće popustiti pred "prijetnjama" i "pritiscima" i utvrdilo da se radi o "zavjerama" protiv države.

Nakon 18 dana narodne pobune protiv režima, potpredsjednik Omar Sulejman je 11. februara 2011. godine objavio na televiziji da Mubarak podnosi ostavku.

Hunta od dvadesetak generala koji su ga zamijenili obećala je da će olakšati prijelaz na demokraciju i da će predati vlast civilima čim to bude moguće.

Godinu dana kasnije, militantni aktivisti koji su pozivali na svrgavanje Mubaraka sada zahtijevaju odlazak vojske koju optužuju da guši prodemokratski pokret.

Oni su u subotu pozvali na jednodnevni štrajk i građansku neposlušnost.

Pozivi na štrajk su podijelili stanovništvo i političke snage. Muslimanska braća, koja dominiraju u nedavno izabranom parlamentu, protive se štrajku kao i brojni Egipćani, smatrajući da bi on uništio ekonomiju.

"Ovo su zavjere protiv naroda, a cilj im je da podrivaju insitucije egipatske države i sruše državu kako bi zavladao haos", saopćila je vojska.