Novi pregovori
0

Egipat i Palestina o nacionalnom pomirenju?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipat planira pozvati čelnike palestinskih grupa na razgovore, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Gheit, obnavljajući napore na prevazilaženju unutrašnjih podjela i otvarajući put izborima.

Egipat pokušava pomiriti Hamas, islamističku grupu koja vlada pojasom Gaze, s frakcijom Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, koji drži vlast na okupiranoj Zapadnoj obali.

Dvije grupe su odranije bile u sporu, i prije nego što je Hamas protjerao Fatah iz pojasa Gaze u junu 2007.

"Pozvat ćemo glavne tajnike (palestinskih) organizacija da uskoro dođu u Egipat, jedan za drugim", izjavio je Abul Gheit novinarima nakon razgovora s izraelskom kolegicom Tzipi Livni. On nije dodatno pojasnio svoju izjavu, javio je Reuters.

Abbas, čiji mandat ističe 9. januara, izjavio je ove sedmice u Kairu da predsjednički i opći izbori moraju pričekati "dok se ne iscrpe sve šanse za dijalog".

Abbas se u četvrtak požalio na jaz između Hamasa i Fataha i zatražio od islamističke grupe da pokaže "razum" i vrati se razgovorima o pomirenju.

"Mi ih ne želimo izolirati. Oni su dio palestinskog naroda, bez obzira kakve su njihove ideje i vizije. Nećemo pristati na ulazak u građanski rat", izjavio je Abbas tokom svoje prve posjete Hebronu, Hamasovom uporištu.

Hamas je bojkotirao planiranu konferenciju o pomirenju koja je uključila većinu palestinskih grupa u Kairu u novembru jer je tvrdio da službe sigurnosti odane Abbasu nisu oslobodile više od 400 Hamasovih ljudi uhapšenih na Zapadnoj obali.

Bojkot je primorao Egipat da odgodi razgovore.