Svijet
0

Egipat: Demonstranti prkose vanrednom stanju, dvije osobe poginule

FENA
Egipatski demonstranti tokom noći prkosili su policijskom satu u nemirnim gradovima duž Sueckog kanala, napadajući policijske stanice i ignorišući vanredno stanje koje je uveo islamistički predsjednik Mohamed Morsi kako bi okončao višednevne sukobe u kojima su ubijene 52 osobe.

Najmanje dvije osobe poginule su tokom noći u sukobima u gradu Port Said na Sueckom kanalu, u posljednjem valu nasilja koje je počelo na godišnjicu ustanka iz 2011. godine u kojem je svrgnut autokratski predsjednik Hosni Mubarak, prenosi Reuters.

Politički protivnici odbacili su poziv Mursija na razgovore u ponedjeljak, u pokušaju da se prekine nasilje.

Umjesto toga, veliki broj demonstranata izašlo je na ulice Kaira, Aleksandrije i tri grada na Sueckom kanalu - Port Saidu, Ismailiju i Suecu - gdje je Mursi uveo vanredno stanje u nedjelju.

"Dole Muhamed Mursi! Dole s vanrednim stanjem!", uzvikivali su demonstranti u Ismailiji. U Kairu, mase su počele paliti automobile na ulicama.

U Port Saidu, naoružani ljudi su tokom noći napali policijsku stanicu. Jedan sigurnosni zvaninik izjavio je da je ranjeno nekoliko policajaca i vojnika. Medicinski zvaničnici saopćili su da su dvije osobe ubijene i 12 ranjeno u sukobima.

"Narod želi srušiti režim", uzvikivali su demonstranti u Aleksandriji.

Demonstranti optužuju Mubarakovog naslijednika Mursija da je izdao revoluciju koja je izbila prije dvije godine.

S druge strane, Mursi i njegove pristalice optužuju demonstrante da pokušavaju nedemokratskim sredstvima svrgnuti demokratski izabranog egipatskog čelnika.

Otkako je Mubarak svrgnut, islamisti su pobjedili na dva referenduma, na parlamentarnim i predsjedničkim izborima. Opozicija je, međutim, osporila njihovu legitimnost, optužujući Mursija da je nametnuo novi oblik autoritarne vladavine, i pokrenula je niz protesta koji su spriječili povratak stabilnosti u najmnogoljudniju arapsku državu.