Svijet
0

Edward Snowden će najvjerovatnije utočište naći u Venecueli

Klix.ba
Edward Snowden
Edward Snowden
Edward Snowden će vjerovatno prihvatiti politički azil u Venecueli, kako bi pobjegao od vlasti SAD-a, kazao je novinar lista The Guardian, Glenn Greenwald, koji je prvi objavio dokumente NSA i koji je i dalje u kontaktu sa Snowdenom.

On je kazao da Snowden još nije službeno prihvatio ponudu Venecuele, koja mu nudi utočište i siguran prijevoz sa moskovskog aerodroma, gdje se nalazi posljednjih nekoliko sedmica otkako je u bijegu.

Greenwald također nije mogao precizirati kada će konačno biti završena situacija koja je uzburkala svjetsku javnost i kada će Snowden konačno otići sa moskovskog aerodroma. "Moglo bi to trajati još nekoliko sati, dana ili sedmica", kazao je novinar Guardiana.

Venecuela, Nikaragva i Bolivija tokom vikenda su ponudile Snowdenu politički azil.

Snowdena (30) Vlada SAD-a optužuje i želi da se on nađe pred sudom nakon što je objavio strogo povjerljivi šifrirani projekt kodnog naziva PRISM, koji može presretati e-mailove i telefonske razgovore ljudi širom svijeta.

Na međunarodni aerodrom Šermetjevo u Moskvi doputovao je 23. juna i nalazi se u tranzitnoj zoni, nakon što mu je prestao važiti američki pasoš. Za azil se prijavio u 21 zemlji, a određeni broj njih su mu same ponudile utočište.