Svijet
16

Dvoje poginulih u padu aviona u San Franciscu

Klix.ba
Foto: AFP
U padu Boeinga 777 Asian Airlinesa u San Franciscu poginulo je najmanje dvoje ljudi, dok je više desetaka putnika povrijeđeno.

Avion, koji je letio iz Seula, srušio se prilikom slijetanja na aerodrom San Franciscu. Iako još nije poznat uzrok nesreće, svjedoci tvrde da je avion udario u pistu, nakon čega se zapalio.

Prema podacima koje je dala aviokompanija, u avionu je bio 291 putnik i 16 članova posade. Putnici su uglavnom bili Kinezi, Amerikanci i Koreanci.

Amaterske snimke objavljene na Twitteru pokazuju da su preživjeli putnici, nakon nesreće, iz aviona izlazili preko tobogana na napuhavanje.

Iz Opće bolnice u San Franciscu su saopćili da je na liječenje primljeno osam odraslih osoba i dvoje djece s teškim povredama, a u međuvremenu su zvaničnici potvrdili da je dvoje ljudi, državljana Kine, poginulo. NBC Bay Area piše da su poginule žena i 16-godišnja djevojčica.

Najmanje 49 osoba je hospitalizirano u bolnicama u San Franciscu.

Istraga će utvrditi zbog čega je došlo do pada i nesreće jednog od najsigurnijih aviona, a istaknuto je kako su vremenski uvjeti za slijetanje bili idealni.

Prema riječima svjedoka sve se odvijalo u nekoliko sekundi. Začuli su udarac, a zatim vidjeli dim.

"Upravo sam doživio pad aviona. Otpao je rep, ali mi se čini da su svi dobro. Ja sam dobro. Preživio sam", napisao je putnik David Eun na Twitteru nakon nesreće.

"Čuli smo eksploziju i oblak dima i prašine je progutao avion, a zatim je uslijedila druga eksplozija", ispričao je jedan od svjedoka za BBC.