Zločin bez sankcija
5

Dvije godine poslije: Okrutnost saudijskog vladara od ubistva Jamala Khashoggija samo raste

I. Č.
Ubijeni novinar Jamal Khashoggi (Foto: Shutterstock)
Ubijeni novinar Jamal Khashoggi (Foto: Shutterstock)
Prošle su dvije godine otkako je u saudijskom konzulatu u Istanbulu ubijen i isječen poznati saudijski novinar Jamal Khashoggi.

Od tada su dvije činjenice ostale nepromijenjene: Prva je da nisu kažnjeni oni koji su naredili i izvršili ubistvo a druga da je režim prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana postao najokrutniji i najkriminalniji u modernoj povijesti Saudijske Arabije.

Prijestolonasljednik nije promijenio svoje ponašanje otkako je uslijedila međunarodna reakcija zbog ubistva. Saad al-Jabri, bivši obavještajac, optužio je Mohammeda bin Salmana da je naredio njegovo ubistvo u Kanadi 13 dana nakon ubistva Khashoggija

Saudijski režim je od marta 2020. godine uhapsio dvoje djece al-Jabrija i jednog od njegove braće, držeći ih de facto kao taoce u nastojanju da pokuša prisiliti povratak Saada al-Jabrija u Saudijsku Arabiju.

Washington Post piše da je MSB, kako skraćeno nazivaju prijestolonasljednika, nastavio s hapšenjima nepodobnih prinčeva, poslovnih ljudi i aktivista, obično ne trudeći se podići optužnicu protiv njih.

Niko od aktivista za ženska prava koji su uhapšeni od 2018. godine nije u potpunosti oslobođen; ostaju u zatvoru ili u kućnom pritvoru a da nikada nisu bili osuđeni.

Stariji pomoćnik MBS-a za kojeg se smatra da je organizirao ubistvo Khashoggija i hapšenje žena, Saud al-Qahtani, nikada nije kažnjen. Ni sam MBS nije prihvatio odgovornost za naručivanje tih zločina.

CIA i Ujedinjene nacije su odgovornost za zločine adresirali prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu.