Jordan
0

Dvije bombe eksplodirale pored izraelskog konvoja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvije bombe eksplodirale su u četvrtak navečer pored konvoja vozila u kome su bila trojica izraelskih diplomata u Jordanu, ali niko nije ranjen, javio je izraelski vojni radio.

Eksplozije su se dogodile oko 18 sati po lokalnom vremenu, pored graničnog prijelaza, mosta Alenbi između Jordana i Zapadne obale, dodaje se u izvještaju radija.

Naknadno je objavljeno da su eksplozivne naprave aktivirane s daljine i da su se vozila prevrnula.

Izraelski ambasador u Ammanu nije bio u konvoju.

Snage sigurnosti su požurile na mjesto eksplozije, izraelska vojska s jedne i jordanske snage sigurnosti s druge strane.

Izraelska armija sumnja da su napadači osmatrali iz daljine i da su u pogrešnom trenutku aktivirali eskploziv.

Dva jordanska sigurnosna izvora su navela da je meta napada bio najviši izraelski diplomata u Jordanu. Glasnogovornica izraelske ambasade u Ammanu Merav Horsendi potvrdila je da su se dogodile eksplozije kraj konvoja u kome su bili zaposleni u diplomatskom predstavništvu i da nema povrijeđenih.

Izraelski zvaničnici su rekli da je u konvoju bilo četvoro putnika i dva čuvara, a vozila su se kretala u pravcu Izraela, na vikend.

Portparol izraelskog ministarstva vanjskih poslova nije, međutim, želio da da bilo kakav komentar.

Izrael i Jordan potpisali su mirovni sporazum još 1994. godine i imaju pune diplomatske odnose. Odnosi između dvije zemlje povremeno su napeti, posebno zbog činjenice da nema kraja izraelsko palestinskom sukobu.

Značajan dio stanovništva u Jordanu čine Palestinci. Izraelski mediji podsjećaju da je nedavno upozoreno na opasnost od terorističkih napada na izraelske mete u inostranstvu, s obzirom da Hezbollah teži da osveti ubistvo zamjenika šefa te libanske šiitske organizacije Imada Mugnijea prije dvije godine, za koje okrivljuje Izrael.

Iako je Izrael porekao umiješanost u to ubistvo Hezbollah je više puta optužio jevrejsku državu da je orkestrirala bombaški napad u Damasku u kome je Mugnije ubijen i zaprijetio da će se osvetiti.

U posljednjih nekoliko godina bilo je nekoliko pokušaja da se napadnu izraelski diplomati širom svijeta. Izraelski mediji podsjetili su na pokušaj dizanja u zrak izraelske ambasade u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu prije godinu dana, prenose agencije.