Svijet
0

Dvije Amerikanke otrovale se talijem u Rusiji

FENA
Dvije Amerikanke su hospitalizirane radi liječenja od trovanja talijem, javila je u utorak novinska agencija Interfax pozivajući se na rusku potrošačku nadzornu agenciju Rospotrebnadzor.

Žene su se razboljele 24. februara i liječene su u moskovskoj klinici Sklifosovski, vodećoj moskovskoj bolnici za hitne slučajeve, navodi se u agencijskoj vijesti.

Ruski mediji su javili da su žene - identificirane kao Marija Kovalevski i njena kćerka Jana - doputovale u Moskvu na vjenčanje člana porodice i odsjele u moskovskom hotelu kada su se razboljele.

Moskovski ured Rospotrebnadzora izvijestio je da su žene u "srednje ozbiljnom" stanju, javio je Interfax.

Rospotrebnadzor je odbio komentirati slučaj Associated Pressu. Gradski odjel za zdravstvo također je odbio dati komentar, prosljeđujući pitanja američkoj ambasadi.

Glasnogovornica ambasade, govoreći pod uobičajenim uvjetom anonimnosti, izjavila je da su "konzularni zvaničnici u bliskom kontaktu s porodicom kako bi joj pomogli". Ona nije dala nikakve dodatne detalje.

Talij je bezbojan i bezmirisni element i vrlo je smrtonosan u najmanjim količinama. Prvobitno se sumnjalo da je taj otrov korišten u prošlogodišnjem fatalnom trovanju bivšega ruskog sigurnosnog agenta Aleksandra Litvinjenka, ali je kasnija istraga ustanovila da je otrovan rijetkim radioaktivnim izotopom polonijem 210.