Nakon dugogodišnjeg angažmana
23

Dva prijatelja BiH odlaze iz američkog Senata

Klix.ba
Joseph I. Lieberman (Foto: AFP)
Joseph I. Lieberman (Foto: AFP)
Republikanski senator Richard G. Lugar i senator Joseph I. Lieberman napuštaju Senat u januaru naredne godine, a njihovim odlaskom Bosna i Hercegovina će izgubiti dva vjerna prijatelja.

Lugar je služio kao predsjednik u Senatu više od 30 godina i bio je istaknuti član Komiteta za vanjske odnose. Lieberman je u Senatu služio više od 20 godina, a baš kao i Lugar i on je bio dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine. Mjesto savezne države Connecticut će biti dodijeljeno kongresmenu Chrisu Murphyju, trenutnom članu kongresnog kluba delegata za Bosnu i Hercegovinu.

Za vrijeme rata u BiH Lugar je konstantno tražio vršenje većeg pritiska na agresore i tražio je od predsjednika Clintona da promijeni svoju politiku prema BiH. Pored toga, on je nedavno predstavio i "NATO član o proširenju" – zakon koji na snagu stavlja politiku "otvorenih vrata" za lakše pristupanje ovom savezu svih zemalja koje ispunjavaju određene uslove, a BiH je okarakterisao kao zemlju koja može i ima pravo tražiti pomoć SAD-a u svojim naporima za pristupanje NATO-u.

Lieberman je bio jedan od zagovornika i potpisnika Člana o samoodbrani za BiH iz 1995. godine, čime je ukinut embargo SAD-a na uvoz nauružanja u BiH. Često je kritikovao genocidnu politiku Republike Srpske, a također je rekao i da je Daytonski sporazum okončao rat, ali da nije postigao zadovoljavajuće rješenje za probleme.

Oba senatora su zatražila da SAD nastave biti istaknuti vođa u svijetu.