Svijet
0

Dva grčka ministra su protiv referenduma

FENA
Grčki ministar financija Evangelos Venizelos i ministar za razvoj Michalis Chryssohoidis izjavili su u četvrtak da su protiv premijerovog plana da se u Grčkoj održi referendum o podršci eurozoni.

"Ulazak Grčke u eurozonu je historijska pobjeda grčkog naroda i on se ne može dovoditi u pitanje. On ne može da zavisi od referenduma", izjavio je Venizelos u saopćenju objavljenom u četvrtak ujutro nakon njegovog povratka iz Cannesa gdje se sastao s grčkim premijerom Georgesom Papandreouom i evropskim liderima iz MMF-a koji su se okupili na samitu grupe G20.

"Ono što je hitno je da parlament ratificira evropski sporazum koji Grčku izvlači iz krize", izjavio je Chryssohoidis za medije.

"Svi treba da preuzmemo odgovornost jer zemlja prolazi kroz važne sate", kazao je on uoči glasanja o povjerenju grčkoj vladi.

Papandreu treba da pojasni svoj stav u toku večeri u parlamentu, u okviru rasprave o glasanju o povjerenju.

Treći ministar Costas Skandalidis je zatražio da se odmah sastane socijalistička parlamentarna grupa naglasivši da "nema pregovora o evropskom putu zemlje".

Papandreua su u Cannes pozvali lideri iz eurozone koji se plaše da bi održavanje referenduma u Grčkoj dovelo u opasnost cjelokupnu eurozonu.

"Treba da znamo da li ćemo ostati u eurozoni. Potreban nam je široki konsenzus i ja vjerujem da grčki narod želi da budemo jak partner euru", kazao je Papandreu.

Nešto ranije, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel prisilili su Grčku da poštuje svoje obaveze tako što će primijeniti plan pomoći o kojem je prošle sedmice odlučeno u Bruxellesu i da otkloni neizvjesnost oko referenduma.

Ako to ne učini, Atina će ostati bez financijske pomoći koju su obećali Evropljani i Međunarodni monetarni fond, upozorili su oni.