Svijet
0

Duke: Jevreji nisu ubijani u gasnim komorama

FENA
Konferencija kojom se dovodi u pitanje holokaust, a koju je organizirao iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad, završena je u utorak, ali ne prije nego što je bivši vođa Ku Klux Klana David Duke izjavio kako gasne komore nisu korištene za ubistva Jevreja.

"Cionisti koriste holokaust kao oružje kojim bi negirali prava Palestinaca i zataškali zločine Izraela", izjavio je Duke skupu od skoro 70 "istražitelja" u Teheranu na Ahmadinedžadov poziv.

"Ova konferencfija će imati nevjerovatan uticaj na studije o holokaustu širom svijeta", izjavio je Duke, bivši državni zastupnik u Luizijani, koji se dva puta kandidirao za predsjednika.

"Holokaust je sredstvo koje se koristi kao stup cionističkog imperijalizma, cionističke agresije, cionističkog terora i cionističkih ubistava", izjavio je Duke za Associated Press.

Također je na kraju konferencije Mohammad Ali Ramini, Ahmadinejadov savjetnik koji je nazvao holokaust "mitom", objavio da će predsjedavati komitetom koji bi ustanovio "istinu o genocidu nad Jevrejima".

Ostrali članovi komiteta su Robert Fuerisson, francuski profesor koji negira postojanje gasnih komora, skupa s ostalim negatorima holokausta iz Sirije, Švicarske, Austrije, Kanade, Sjedinjenih Država i Bahreina.

Među govornicima je također bio Ali Akbar Mohtashamipour, bivši ministar unutrašnjih poslova i jedan od osnivača libanske milicije Hezbollah, koji je holokaust nazvao "pričom" (mitom).

"Sve studije i istraživanja provedeni dosad pokazuju kako nema nikakvog razloga vjerovati da se holokaust ikada dogodio i da je to samo priča", kazao je.

Austrijski istoričar Wolfgang Froehlich, koji je odslužio dvogodišnju kaznu zatvora u svojoj domovini zbog negiranja holokausta, nije pročitao svoj govor - koji je bio uručen učesnicima - iz straha da ne bude ponovo zatvoren.

Negiranje holokausta krivično je djelo u desetak evropskih zemalja, uključujući i Austriju, gdje je britanski historičar David Irving bio osuđen u februaru na zatvorsku kaznu zbog negiranja holokausta.

Nabil Soleiman, savjetnik u ministarstvu za vjerska pitanja u Siriji, izjavio je: "Ukoliko se holokaust ikada dogodio, to je urota protiv arapskoga islamskog svijeta, dok današnji Bliski Istok i dalje plaća cijenu njegovih posljedica."