Svijet
226

Društvene mreže, najveći neprijatelj Izraela

Klix.ba
Proteklih godina, posebno u posljednje tri sedmice, društvene mreže Facebook i Twitter su bile od izuzetne važnosti da se svijet upozna sa dešavanjima u Pojasu Gaze i teror Izraela nad nedužnim civilima Palestine.

Nedugo nakon što je Izrael počeo kopnenu ofanzivu na Gazu, reporterka New York Timesa Anne Barnard koja je deset godina pokrivala konflikte u Izraelu i Palestini, našla se u bolnici Al-Shifa u Gaza Cityju i gledala kako devetogodišnja djevojčica umire, bez imena i nekoga od članova porodice.

Kad je doktor proglasio njenu smrt, Barnard i još jedan reporter su zanijemili. I onda je odlučila putem statusa na Twitteru opisati trenutak.

Ratovi Izraela su uvijek vođeni na dva fronta, na zemlji i među svjetskoj javnosti. U svojim izvještajima navode da su granatirali kuću u kojoj je pripadnik Hamasa i da su ga ubili. Međutim, ne govore da su u isto vrijeme u istoj kući ubili još pet nedužnih civila među kojima je bilo troje djece.

Za razliku od posljednje operacije Izraela na Gazu, Twitter danas imas 100 miliona više korisnika. Reporteri koji se nalaze u Gazi u trenutku pišu tweetove o onome šta se dešava i Izraelci ne mogu to zaustaviti.

Izraelska agresija na Palestinu je postala glavna tema na društvenim mrežama. Milioni korisnika koji se protive izraelskoj invaziji i ubistvima fizički ne mogu pomoći nemoćnim Palestincima.

Ali, njihove aktivnosti na Twitteru i Facebooku itekako pomažu da se istina o dešavanjima u okupiranoj Gazi prošire širom svijeta.