Svijet
0

Doris Pack od Tadića očekuje ispunjenje obaveza prema ICTY-u

FENA
Zastupnica Evropskog parlamenta zadužena za jugoistočnu Evropu Doris Pack izjavila je u nedjelju u Novom Sadu kako od predsjednika Srbije Borisa Tadića očekuju da održi obećanje i doprinese ispunjenju obaveza Srbije prema Haškom sudu (ICTY).

"Vijeća za nacionalnu sigurnost je pod kišobranom predsjednika Srbije Borisa Tadića, a on nas je uvijek uvjeravao da će surađivati s ICTY-em", kazala je Pack novinarima u Skupštini Vojvodine, gdje je prisustvovala završnoj sesiji trodnevnog "Evropskog parlamenta mladih". Dodala je i kako ne može razumjeti da "niko nije zainteresiran da uhapsi Mladića i izvede ga pred sud".

Doris Pack je potom ocijenila da su se "međunacionalni odnosi u Vojvodini popravili u usporedbi s događanjima otprije dvije ili tri godine", ali i dodala da bi se "u decentralizaciji Srbije u vezi s Vojvodinom moglo uraditi više".

Istaknula je kako je jako važno da mladi u Srbiji imaju osjećaj da je Evropa njihova budućnost i da će se političari za taj cilj zalagati.

Potpredsjednik vojvođanskog parlamenta Sandor Egeresi joj se u toj ocjeni pridružio, naglasivši da se samo kroz rad s mladima na jačanju evropskog duha može zaustaviti "nalet neonacionalizma" u Srbiji.

On je najavio da će od 22. do 30. jula u Bačkoj Topoli biti otvoren Euroregionalni centar za toleranciju, gdje će se održati i Međunarodni kamp tolerancije, u čijem će radu sudjelovati mladi iz Podunavske regije.

Na manifestaciji "Evropski parlament mladih", koja je u nedjelju završena u Skupštini Vojvodine, prisustvovalo je 160 mladih iz Njemačke, Mađarske, Rumunije, Hrvatske i Srbije koji su sudjelovali u simulaciji procesa približavanja i pridruživanja EU.

Skup su, prenosi Hina, organizirali Njemački institut za međunarodne odnose u suradnji s njemačkim veleposlanstvom u Srbiji, parlamentom i vladom Vojvodine, misijama OSCE-a i Evropske komisije u Srbiji i drugima.