Svijet
0

Donji dom španskog parlamenta odobrio Lisabonski ugovor

FENA
Donji dom španskog parlamenta usvojio je u četvrtak velikom većinom glasova Lisabonski ugovor o reformi evropskih institucija.

Ukupno 322 poslanika glasala su za zakon koji dozvoljava ratifikaciju Lisabonskog ugovora, koji je zamjena za nauspjeli ustav Evropske unije.

Vladajuća Socijalistička partija i opozicijski konzervativci jednoglasno su podržali Ugovor, dok je šest regionalnih i poslanika manjih krajnje ljevičarskih stranaka glasalo protiv tog dokumenta, prenijela je agencija DPA.

Ratifikaciju Lisabonskog sporazuma još treba odobriti gornji dom španskog parlamenta (Senat), koji bi mogao, kako se očekuje, ovom dokumentu dati zeleno svjetlo i prije planiranog roka u oktobru.

Španija je druga zemlja koja je započela proces usvajanja Lisabonskog ugovora nakon referenduma u Irskoj, na kojem su građani 12. juna odbacili taj dokument.

Prva zemlja koja je poslije irskog referenduma odobrila potpisivanje Ugovora bila je Velika Britanija.

Uprkos krizi koju je izazvalo irsko "ne", Španija se zalagala za nastavak ratifikacije ovog dokumenta.

Lisabonski ugovor, prema prvobitnom planu, trebalo je da stupi na snagu 1. januara 2009. Od 27 država članica EU-a do sada je 20 nacionalnih parlamenata ratificiralo tekst Ugovora, a da bi on stupio na snagu, to moraju učiniti sve članice.

Ustav Evrope, čija je blaža verzija Lisabonski ugovor, odbacili su 2005. na referendumima birači u Francuskoj i Holandiji.