Svijet
0

Dobitnik nagrade Wolf poklanja svoj dio palestinskom univerzitetu u Ramallahu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki matematičar i naučnik David Mumford, kolaureat nagrade Wolf za 2008. godinu, dat će dio svoje nagrade univerzitetu na Zapadnoj obali i izraelskom udruženju mirovnjaka, u znak solidarnosti s Palestincima, objavljeno je u ponedjeljak.

Profesor je naveo u saopćenju da će svoj dio nagrade u ukupnom iznosu od 100.000 dolara, koju dijeli s dva druga dobitnika, pokloniti palestinskom univerzitetu Bit Zeit, blizu Ramallaha, i izraelskom udruženju mirovnjaka Gisha, koje se bori za slobodu kretanja Palestinaca.

"Sve ovo što sam postigao u matematici ostvario sam zato što sam mogao da uživam u slobodi kretanja i jer sam mogao da razmjenjujem ideje s drugim istraživačima", rekao je naučnik za list Haaretz.

"Međutim, ljudi koji žive u okupiranoj Palestini nemaju tu šansu. Njihov školski sistem bori se da preživi, a njihova sloboda kretanja je ograničena", rekao je on, audirajući na izraelske barikade na Zapadnoj obali i kompletnoj opsadi Pojasa Gaze i Zapadne obale.

Profesor Mumford s američkih univerziteta Brown i Harvard primio je u nedjelju nagradu Wolf iz ruku izraelskog predsjednika Shimona Peresa.

Nagradu Wolf dodjeluje fondacija Wolf svake godine u Izraelu od 1978. živućim umjetnicima i naučnicima od izuzetnog značaja, bez obzira na nacionalnost, rasu, boju, vjeru, ili političko mišljenje.