Narges Mohammadi
50

Dobitnica Nobelove nagrade za mir poručila iz zatvora: Nastavit ću se boriti do oslobođenja iranskih žena

S. M.
Dobitnica Nobelove nagrade za mir Iranka Narges Mohammadi, aktivistkinja za prava žena, javila se iz iranskog zatvora u kojem se nalazi zbog "širenja propagande", poručivši da će se nastaviti boriti protiv opresivne vjerske vlade sve do oslobođenja žena.

U petak je dobila Nobelovu nagradu za mir za "njenu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i borbu za promoviranje ljudskih prava i sloboda za sve", objavio je Norveški Nobelov komitet u Oslu.

Narges Mohammadi obećala je u petak da će ostati u Iranu i nastaviti svoj aktivizam, čak i ako to znači da će ostatak života provesti u zatvoru.

"Nikada neću prestati da težim ostvarenju demokratije, slobode i jednakosti", rekla je ona u izjavi objavljenoj nakon objave Nobelove nagrade.

Dodala je da će je sigurno Nobelova nagrada za mir učiniti otpornijom, odlučnijom, punom nade i entuzijazma na ovom putu, i ubrzat njen tempo.

"Stajući uz bok hrabrim majkama Irana nastavit ću da se borim protiv nemilosrdne diskriminacije, tiranije i rodno zasnovanog ugnjetavanja od strane opresivne vjerske vlade sve do oslobođenja žena", poručila je Mohammadi.

Mohammadi je iranska aktivistica i zamjenica šefa Centra za branitelje ljudskih prava, koji je osnovala nobelovka Shirin Ebadi.

Mohammadi je dobila nekoliko zatvorskih kazni od 2011. godine i trenutno se nalazi u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu zbog "širenja propagande".

Mohammadi je bila zatvorenik većinu protekle dvije decenije. Više puta je osuđivana za njenu nepopustljivu kampanju protiv smrtne kazne i samice, koju je morala da trpi nedeljama.

Ona trenutno služi kaznu od 10 godina i 9 mjeseci, optužena za radnje protiv nacionalne sigurnosti i propagandu protiv države. Osuđena je i na 154 udarca bičem, za koje grupe za ljudska prava smatraju da do sada nije izrečena, te zabrana putovanja i drugih.