Svijet
0

Do sredine septembra dokazi da srbijanski plan daje rezultate

FENA
Koordinator za provođenje Akcionog plana za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da Srbija do sredine septembra mora pružiti dokaze međunarodnim intitucijama da akcioni plan daje rezultate.

Ljajić je na konferenciji za novinare kazao da je riječ o takozvanom "hrvatskom planu i modelu" i podsjetio da haški optuženik hrvatski general Ante Gotovina nije bio u Haagu a da je Hrvatska dobila nastavak pregovora s Evropskom unijom.

"Mislim da imamo realne šanse da i mi to učinimo ovdje, da pružimo konkretan dokaz da ulažemo ogromne napore da (Ratko) Mladić bude lociran i uhapšen", rekao je Ljajić.

Naglasivši da ne bi da prejudicira ishod aktivnosti, Ljajić je rekao da očekuje da se dođe do dokaza koji će uvjeriti međunarodnu zajednicu da Srbija iskreno želi da taj problem što prije riješi.

On je izrazio uvjerenje da sve akcije koje se izvode i prethodnih i ovih dana vode ka tragu i dokazima.

Ljajić je rekao da nikada nije izjavio da je Mladić bio u Bosni, kako su prenijeli pojedini mediji, i naglasio da su činjenice kojima se raspolaže da je Mladić 1995. godine bio u Rusiji, da je u martu 1997. došao u Srbiju gdje je bio sasavim sigurno do 2003. godine i da je velika vjerovatnoća da je također od 2003. do 2005. godine bio u Srbiji, javio je Tanjug.

On je dodao da je glavni istražitelj haškog tužilaštva u Srbiji i da su u toku njegovi razgovori s predstavnicima službi koje učestvuju u operativnoj realizciji Akcionog plana i da je to uobičajena posjeta.

Ljajić je dodao da je Zakonom o saradnji s Haškim tribunalom predviđeno da istražitelji Haškog tribunala mogu prikupljati dokaze na teritoriji Srbije i razgovarati sa osumnjičenima i svjedocima.

"Ova posjeta motivirana je namjerom da se od nadležnih službi čuju posljednje informacije o implementaciji Akcionog plana", objasnio je Ljajić.

On je kazao da je Akcioni plan dao rezultat u smislu bolje koordinacije nadležnih službi, vojnih i civilnih, kao i rezultat u komunikaciji koju srpske vlasti ostvaruju s Haškim tribunalom i predstavnicima Washingtona i Bruxellesa.

Ljajić je rekao da on jednom nedjeljno obavještava zvaničnike Washingtona i Bruxellesa o provođenju Akcionog plana, a da Haški tribunal o tome obavještava specijalni tužilac Vladimir Vukčević.

"Akcioni plan je dao rezultat u smislu da je u većem dijelu međunarodne zajednice, pa i u tribunalu, otklonjena dilema da li u Srbiji postoji politička spremnost da Mladić bude uhapšen i izručen", kazao je Ljajić i dodao da se više ne govori o dobrovoljnoj predaji Mladića, već o tome da se on uhapsi i preda.

On je rekao da ne očekuje Mladićevu dobrovoljnu predaju, ali da očekuje da on bude lociran, uhapšen i izručen.

"Operativne akcije se izvode i svaka informacija se provjerava. Imamo i informacija koje na kraju postanu besmislene. Akcija se izvode i onda se vidi da ne samo da nije urodila plodom nego da nije imala tragova i dokaza da se neki od haških optuženika tu skrivao", kazao je Ljajić.

On je objasnio da informacije dolaze s raznih strana, ali se provjeravaju i dodao da se "ne radi ni o kakvim fingiranim akcijama, već operativnim aktivnostim koje treba da dovedu do Mladića".