Svijet
0

Do sada ubijeno 130 talibana u operaciji vojske

FENA
Najmanje 130 protalibanskih pobunjenika ubijeno je u operaciji pakistanske vojske koja je počela prije sedam dana u provinciji Sjeverozapadna granica, odakle je od tada pobjeglo više hiljada stanovnika, saopćilo je danas pakistansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Portparol ministarstva Džaved Ikbal Čima izjavio je na konferenciji za novinare da se pobunjenicima savjetuje da polože oružje kako bi se spriječilo dalje krvoproliće.

Vojska je u oblasti Svat, oko 160 kilometara od glavnog grada Islamabada, grupisala oko 15.000 vojnika, avijaciju i helikoptere i namjerava do kraja decembra da protjera od 500 do 1.000 pobunjenika, koliko se procjenjuje da ih ima u toj oblasti.

U toj oblasti nasilje se znatno pojačalo poslije napada na džamiju u Islamabadu u julu mjesecu, a od kraja oktobra ubijeno je oko 300 pobunjenika, podsjetile su svjetske agencije.

Tu su naročito aktivne pristalice protalibanskog vjerskog vođe Maulana Fazlula koji zagovara uvođenje striktnog muslimanskog zakona.

Njima u pomoć su pristigli talibani iz oblasti uz afganistansku granicu gdje vlasti nemaju kontrolu, pa je vojska započela operaciju kako bi spriječila njihovo nagomilavanje.

Veća aktivnost muslimanskih ekstremista u Svatu jedan je od razloga zbog kojih je predsjednik general Pervez Musharraf uveo vanredno stanje u Pakistanu 3. novembra.