Svijet
23

DNK analiza dala odgovor: Dragica i Goran Plauc nisu roditelji blizanaca iz Austrije

Piše: D. Brkić
Dragica i Goran Plauc
Dragica i Goran Plauc
Bračni par Dragica i Goran Plauc danas su dobli rezultate DNK analize obavljene u Austriji, kojom je potvrđeno kako nisu roditelji blizanaca Zorana i Dragana, koje su nedavno nakon tragičnog događaja upoznali u Grazu.

"Dragi moji prijatelji, osvanuo je još jedan tužan dan u mome životu. Nismo biološki roditelji Zorana i Dragana, ali mi njih volimo svim srcem. Hvala vam svima od srca koji ste sve ovo vrijeme bili uz mene. Volim vas i ljubim", napisala je danas na Facebok profilu Dragica Plauc.

Nesretna priča bračnog para Plauc počinje 1993. godine, kada je Dragica u UKC Tuzla rodila sinove blizance. Namjeravala im je dati imena Zoran i Dragan, ali su oni prema navodima iz UKC-a Tuzla preminuli nedugo nakon rođenja.

Sumnja u medicinsku dokumentaciju probudila se zbog pogrešnog prezimena. Naime, u dokumentaciji sa UKC-a Tuzla piše kako je Dragica Planc, a ne Plauc, primljena 5. augusta 1993. godine na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla. Grešku u prezimenu sa UKC-a Tuzla pravdali su ratnim okolnostima, nedostatkom električne energije i papira 1993. godine.

"Parametri prvorođenog djeteta su bili dobri (apgar score), ali je zabilježena perinatalna asfiksija, kao i da se radi o nezrelom novorođenčetu koje je zbog toga smješteno u inkubator. U dokumentaciji piše da je dijete preminulo u 20:30 sati. Istog dana, drugo dijete, također muškog spola, rođeno u 3:30 sati, sa porođajnom težinom 1.900 grama i dužinom 48 centimetara pri samom rođenju imalo je lošiji apgar i bilo je reanimirano. Prema dokumentaciji dijete je bilo respiratorno nestabilno i iako je uključena potpuna terapija uobičajena kod ovakve vrste novorođenačkih problema, dijete je umrlo u 18:15 sati. U potvrdi o smrti kao uzrok je navedena nezrelost pluća kod prijevremeno rođenih novorođenčadi", navodili su svojevremeno sa UKC-a Tuzla.

Međutim, od 1993. godine do danas bračni par Dragica i Goran Plauc vjeruju kako su njihovi blizanci žrtve trgovine ljudima. Punih 20 godina tragaju za njima, upućivali su apele, ali ih do danas nisu pronašli.

Nedavno su u novinama pročitali informaciju o samoubistvu žene porijeklom iz Srbije, iza koje su ostali blizanci Zoran i Dragan, imena identična onim koje su Dragica i Goran hteli dati svojim blizancima.

U međuvremenu su blizanci iz Austrije ispričali kako u jednim dokumentima piše da su rođeni 1991. godine, a u drugima 1993. godine te da ne znaju, kako su izjavili, kojoj porodici pripadaju i odakle potječu.

Dragica i Goran su se odmah uputili ka Grazu gdje su se upoznali sa Zoranom i Draganom, koji su pristali na DNK analizu. Rezultati su saopćeni danas, a utvrđeno je kako Dragica i Goran nisu njihovi biološki roditelji.