Krvna osveta
0

Djevojčice od tri do deset godina prisilno udate

Sarajevo-x.com
Sve je počelo sa mrtvim psom, da bi potom eskaliralo krvnom osvetom i plemenskim ratom, grotesknom kuliminacijom u kojoj je razmijenjeno 15 djevojčica mladenki.

Izvještaji o dugogodišnjoj krvnoj zavadi, koja je razrješena isporučenjem više od 15 djevojčica između tri i deset godina starosti, razjarili su pakistanske aktiviste za ljudska prava u udaljenom dijelu zapadne pokrajine Baluchistan.

"Mora da se pokrene odgovarajuća akcija", izjavila je Asma Jahangir, vođa kampanje o ljudskim pravima. "Ovi ljudi koji primoravaju druge da prodaju svoje kćerke moraju biti poslani u zatvor".

Nova vlada u Islamabadu, koju vodi stranka Benazir Bhutto, je obećala da će reagovati. "Nećemo dopustiti da se djevojčicama trguje na ovaj način", izjavio je ministar za pitanja informisanja, Sherry Rehman.

"Optuženi koji su ovo uradili bit će uhapšeni, a izdate su naredbe", dodao je Rehman. Jahangir je rekla kako te naredbe još uvijek nisu izdate. "Postoji disfunkcionalnost u čitavom sistemu. Oni ne slušaju vlasti", rekla je ona, "moramo se uvjeriti u njihovu efikasnost, dosta je bilo retorike".

Vanni, antička plemenska praksa u kojoj zavađeni klanovi smiruju razmirice razmjenjujući žene za brak, je ilegalna u Pakistanu. Viši sud Sindh je 2004. godine zakonom zabranio sprovođenje takve "paralelne pravde". Propisi vlasti su slabe u seoskim područjima, a lokalna policija se često pravi da ne vidi šta se dešava. Trenutna kontroverza započela je svađom u vezi sa psom, izjavio je Muhammad Paryal Marri, istraživač sjevernog Sindha za Komisiju borbe za ljudska prava u Pakistanu.

Pas, koji je pripadao plemenu Chankranis, je ubijen zato što je zalutao i približio se području koje kontroliše pleme Qalandarisa. Kako bi se osvetili, članovi plemena Chankranis su ubili magarca koji je pripadao drugoj strani. Krvna osveta je rezulitarala ubistvom 19 ljudi, od kojih su pet bile žene.

Borba je obustavljena 2002. godine kada je Nawab Akbar Khan Bugti, buntovni starješina plemena kojeg su kasnije ubili pripadnici pakistanske armije, doveo dvije strane zajedno. Bugti je naredio da članovi Chankranisa izruče 15 djevojčica mladenki u kompenzaciju, na plemenskom vijeću, tzv. jirga.

Prošlog petka su se konačno usaglasili da izvuku korist i sprovedu takvo obećanje, rekao je Marri.

"Složili su se da plate nešto novca u razmjenu za dame", dodao je.

Takvi brutalni običaji rasvijetljeni su dobivši pozornost javnosti u protekloj deceniji, a sve zahvaljujući aktivizmu grupa koje se bore da zaštite ljudska prava i naporima lokalnih medija, objavljuje Guardian.