Svijet
0

Dječak rođen u zatvoru nakon 19 godina izvukao majku na slobodu

Klix.ba
Indijka Vijaya Kumari bila je u petom mjesecu trudnoće kad je osuđena na doživotni zatvor zbog ubistva komšinicinog djeteta. Te 1994. godine na svijet je iza zatvorskih rešetaka došao njen sin Kanhaiya.

Iako je Vijayina žalba na presudu suda prihvaćena i odobreno joj da izađe na slobodu uz kauciju, ova Indijka, koju je muž napustio, nije imala 10.000 indijskih rupija (oko 290 KM) da plati, te je ostala u zatvoru i izgledalo je kao da su je zaboravili svi osim njenog sina.

Upravo on je početkom maja uspio da na slobodu izvede svoju majku.

"Godine su prolazile, a niko nije dolazio da mi pomogne. Ipak, nadala sam se da će Kanhaiya uspjeti", kazala je Vijaya za Indian Express.

Kanhaiya je odrastao u državnom sirotištu u gradu Lucknowu. Proteklih 19 godina najmanje dvaput mjesečno posjećivao je majku u zatvoru. Niko drugi se nikad nije pojavio, iako Vijaya ima dva brata i dvije sestre.

"Prije sedam godina posjetio me suprug, samo da mi kaže da se ponovo oženio", ispričala je Indijka, otkrivši da je njen drugi sin preminuo nakon ujeda psa, a kćerka se udala.

"Tješila sam se mišlju kako Kanhaiya odrasta", kazala je.

U julu 2012. on se uspio zaposliti u tvornici odjeće u Kanpuru, 100 kilometara od Lucknowa. Čim je uspio zaraditi dovoljno novca, pronašao je advokata i osigurao svojoj majci izlazak na slobodu plaćanjem kaucije. Preostalim novcem kupio joj je novu haljinu.

"Da je sreće da svi imaju sina kao ja", izjavila je presretna žena.

Sud je naredio istragu o tome kako je moguće da jedna žena 19 godina provede u zatvoru samo zato jer nije bila u stanju da plati kauciju.