Tri godine šutnje
0

Direktor WHO-a izvršio pritisak na Kinu da podijeli državne informacije o porijeklu Covida

T. K.
Tedros Adhanom Ghebreyesus (Foto: EPA-EFE)
Tedros Adhanom Ghebreyesus (Foto: EPA-EFE)
Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izvršio je pritisak na Kinu da podijeli svoje informacije o porijeklu Covida poručivši da su sve hipoteze na stolu dok to ne učine.

Naveo je da su prošle više od tri godine nakon pojave virusa.

"Bez potpunog pristupa informacijama koje Kina ima, ne možete reći ovo ili ono", rekao je Ghebreyesus odgovarajući na pitanje o porijeklu virusa.

Istakao je da su to sve hipoteze na stolu.

"To je stav WHO-a i zato smo tražili od Kine da bude kooperativna u vezi s ovime", naglasio je te dodao: "Kad bi to učinili, znali bismo šta se dogodilo ili kako je počelo".

Virus je prvi put identifikovan u kineskom gradu Wuhanu u decembru 2019., a mnogi sumnjaju da se proširio na pijaci živih životinja prije nego što je zahvatio cijeli svijet i ubio gotovo 7 miliona ljudi.

Podatke iz ranih dana pandemije Covida kineski su naučnici prošli mjesec nakratko unijeli u međunarodnu bazu podataka.

Uključivao je genetske sekvence pronađene u više od 1000 uzoraka iz okoliša i životinja uzetih u januaru 2020. na pijaci plodova mora Huanan u Wuhanu, mjestu prve poznate epidemije Covida.

Podaci su pokazali da je DNK više životinjskih vrsta, uključujući rakunske pse, bio prisutan u uzorcima iz okoliša koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje Covid, što sugeriše da su oni "najvjerojatniji prijenosnici" bolesti, prema timu međunarodnih istraživača.

Međutim, u nerecenziranoj studiji koju je ove sedmice objavio časopis Nature, naučnici iz kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti osporili su nalaze međunarodnog tima.