Izveli ga iz aviona
0

Direktor MMF-a priveden zbog seksualnog napada

Sarajevo-x.com/FENA
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AP)
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AP)
Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn osumnjičen je za napad na sobaricu u jednom hotelu, te je zadržan u policiji u New Yorku.

Visoki čelnik MMF-a doslovno je izveden iz aviona koji je za Pariz trebao poletjeti za nekoliko minuta. Iz policije u New Yorku potvrdili su da je Strauss-Kahn uhapšen i da je na ispitivanju.

"Bit će optužen za seksualni napad i pokušaj silovanja", kazao je glasnogovornik policije u New Yorku Paul J Browne.

Oženjeni bivši francuski ministar i mogući kandidat za predsjednika Francuske optužen je za seksualni napad na jednu sobaricu u jednom hotelu na Manhattanu.

Navodno, sobarica koju je napao pretrpjela je blaže tjelesne povrede. On je hotel napustio "u žurbi" ostavivši u sobi mobitel i još nekoliko privatnih stvari.

Očekuje se da će optužnica biti podignuta u nedjelju tokom dana, javlja BBC.

Na Strauss-Kahna se u Francuskoj dosad gledalo kao na najizglednijeg kandidata socijalista na predsjedničkim izborima iduće godine i kao na nekoga ko ima šanse da pobijedi predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Glasnogovornik njujorške policije nije mogao reći je li Strauss-Kahn putovao sam ni koliko je vremena prije predviđenog leta kupio kartu.

Do incidenta je došlo u hotelu Sofitel, u 44 ulici, između Pete i Šeste avenije oko podneva, kada je spremačica ušla u sobu a šef MMF-a, kako navode mediji, izašao go iz kupatila, bacio je na krevet i prisilio na oralni seks. Ona je nakon toga obavijestila kolege, a oni su zvali policiju.

Strauss-Kahn je bivši profesor ekonomije koji je 1980-ih ušao u politiku kao ministar finansija. On je 2007. godine već bio tražio da bude kandidat socijalista, ali su se socijalisti opredijelili za Segolene Royal, koja je završila na trećem mjestu.

Iste godina, uz podršku novog predsjednika Francuske, Strauss-Kahn je došao na čelo MMF-a, što su mnogi protumačili i kao manevar Sarkozyja da neugodnog protivnika drži što dalje od Francuske.

Strauss-Kahn (62) već je imao skandal 2008. godine zbog veze sa Piroskom Nagy, koja je bila viša dužnosnica u odjelu MMF-a za Afriku. Nakon što je u MMF-u otvorena istraga, Nagy je napustila MMF i prešla u Evropsku banku za obnovu i razvoj.

Njegovom imidžu u Francuskoj, međutim, mnogo više je naškodio članak u France Soireu u kome se iznose detalji luksuza kojim je Strauss-Kahn okružen, zbog čega je on odlučio tužiti taj list i traži odštetu.

Niko iz MMF-a nije želio komentarisati ovaj slučaj.