Svijet
1

Direktor FBI mora svjedočiti zbog oslobađanja krivice Hillary Clinton

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) James Comey svjedočit će sutra pred Nadzornim komitetom Predstavničkog doma američkog Kongresa, zbog odluke u kojoj nije preporučio podizanje optužnice protiv Hillary Clinton zbog korištenja privatnog e-mail servera dok je bila državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Saopćenje je objavio predsjedavajući komiteta Jason Chaffetz, koji je naveo da Kongres i američki narod imaju pravo da shvate šta se dešavalo u istrazi FBI-ja u slučaju Hillary Clinton.

Podsjećamo, FBI je jučer utvrdio da ne postoje elementi za krivičnu prijavu protiv Clinton, iako je ranije ovog mjeseca ispitivao o tome da li je, dok je obavljala funkciju državne sekretarke, povjerljive državne podatke proslijeđivala privatnim e-mailom.

Federalni istražitelji nisu pronašli dokaze o namjernim malverzacijama, ali postoje dokazi da su bivša državna sekretarka i njeno osoblje bili "krajnje neoprezni".

Clinton je ranije negirala sve optužbe, kazavši da nikada nije koristila privatnu poštu za obradu povjerljivih podataka.