Svijet
1

Direktor Boljšoj baleta svjedočio o napadu kiselinom

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Umjetnički direktor čuvenog ruskog Boljšoj baleta, Sergei Filin, svjedočio je o bacanju kiseline u njegovo lice na suđenju plesaču optuženom za naručivanje napada.

Filin, koji je pretrpio teške opekotine lica i oštećenje vida, govorio je o "užasnoj boli". Optuženi Pavel Dmitrichenko negirao je organizovanje napada u slučaju koji je razotkrio gorke sukobe u Boljšoj baletu.

Još dva muškarca optužena su za napad koji se desio u januaru ove godine.

Filin je u svjedočenju naveo kako je bio pošten i transparentan u dodjeljivanju uloga, ali je Dmitrichenko pokušavao pronaći kompromitirajuće informacije o njemu. Opisao je i noć kada se desio napad te kako mu je napadač bacio sumpornu kiselinu u lice.

Filin se na sudu pojavio uprkos upozorenjima ljekara da izbjegava stres.

Tužioci navode kako je Dmitrichenko bio u dosluhu za bivšim osuđenikom Jurijem Zarutskim, koji je priznao da je Filinu bacio kiselinu u lice ispred njegovog doma te insistira na tome da je djelovao sam.

Treći optuženi je Andrei Lipatov, kojeg tužioci terete za vožnju napadača. Lipatov je također negirao učešće u napadu.

Ukoliko budu osuđeni, trojica optuženih mogli bi dobiti kazne i do 12 godina zatvora. Dmitrichenko se u pritvoru nalazi od svog hapšenja u martu.

Filin je, u međuvremenu, imao više od 20 operacija na očima. Njemački ljekari su mu djelimično uspjeli vratiti vid, ali mu je liječenje i dalje potrebno. Do napada je došlo usljed internog rivalstva koje je dovelo do otpuštanja direktora Anatolija Iksanova.