Michael Spindelegger
0

Dijalog s islamom zajednički izazov

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dijalog s islamom nije imao važnu ulogu samo u prošlosti u odnosima Austrije i Bosne i Hercegovine, već ima i aktualni značaj i predstavlja veliki izazov za budućnost Evrope i Balkana, ocijenio je u petak u Beču austrijski ministar vanjskih poslova Austrije Michael Spindelegger.

Šef austrijske diplomatije primio je reisu-l-ulemu Mustafu Cerića, koji u Beču otvara simpozij "Islamsko obrazovanje u jugoistočnoj Evropi", čiji je cilj priprema usporedne studije o iskustvima obrazovanja islamskih nastavnika i islamske vjerske nastave u zemljama jugoistočne Evrope i Austrije.

Međukulturni i međuvjerski dijalog su važan element približavanja BiH Evropskoj uniji, ocijenio je on.

"Austrija je bila i ostaje partner BiH na njenom putu stabilizacije i evropskih reformi. Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH je dostigla važan etapni cilj na putu u obitelj EU-a. Sada treba dosljedno nastaviti tim pravcem", poručio je Spindelegger.

"Zato je potrebno da se nastave reforme. Mi ćemo BiH u tome dalje aktivno podržavati", najavio je on, dodajući da je važan preduvjet za daljnje približavanje BiH Evropskoj uniji jačanje i funkcioniranje središnjih državnih struktura.

Tu su obrazovni sustav i dijalog potrebni. Treba ojačati svijest građana za aktivno sudjelovanje na sveukupnoj državnoj razini u zajedničkoj demokratskoj državi, smatra šef austrijske diplomatije.

Vjerska i etnička šarolikost jesu Evropa i njezini susjedi na Balkanu zajedno. Ta raznovrsnost se ne smije promatrati kao problem ili prijetnja. Naš zajednički zadatak je da je iskoristimo kao ekonomski i društveni potencijal, naglasio je Spindelegger u saopćenju nakon sastanka s Cerićem, prenijele su agencije.

"Želimo mlade ljude migrantskog porijekla i mlade muslimane ohrabriti da aktivno sudjeluju u razvoju Evrope. Tu ćemo morati poduzeti dodatne napore kako bismo Austrijance migrantskog porijekla doveli na rukovodeća mjesta i tako stvorili uzore za ovu manjinu", rekao je šef austrijske diplomatije.