Svijet
1

Desetogodišnja djevojčica prisiljena da bude bombaš samoubica

Klix.ba
Desetogodišnja djevojčica Spozhmai koja je pokušala izvesti samoubilački napad noseći prsluk s eksplozivom uhapšena je i pod nadzorom afganistanskih vlasti.

Djevojčica se pojavila na konferenciji za novinare u Lashkar Gahu, glavnom gradu Helmand provincije. Rekla je kako je njen brat, talibanski komandir, natjerao da obuče prsluk te da se detonira u zrak na mjestu policijskog pregleda.

"Bila sam preumorna od svoje maćehe. Brat mi je rekao da nosim crni prsluk, odem na policijski punkt i pritisnem dugme. Kada sam prešla rijeku odlučila sam da bacim prsluk. Moj brat je pobjegao a mene su uhapsili", rekla je novinarima.

Različiti su izvještaji o ovom incidentu. U nekima se kaže kako je djevojčica nosila prsluk kada su je uhapsili, dok u drugim da nije imala prsluk, te da isti nije nađen. Afganistanska televizija kazala je kako djevojčica nije mogla detonirati bombu jer dugme nije radilo.

Talibanski militanti optuženi su kako u posljednje vrijeme iskorištavaju dječake da postavljaju bombe po cestama i učestvuju u samoubilačkim bombaškim napadima. Pobunjenici nisu komentirali ovaj slučaj, ali su negirali da koriste djecu u svojim napadima.