Svijet
0

Demostrant ubijen u protestu u indijskom dijelu Kašmira

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U protestima u Srinagaru, u najvećem gradu indijskog dijela Kašmira, u petak je ubijen jedan demonstrant, desetak ih je ozlijeđeno, a tvrdokorni lider separatista koji je pozvao na antivladino okupljanje uhapšen je, dok je drugi stavljen u kućni pritvor, potvrdili su policijski dužnosnici.

Nasilje je planulo kada su demonstranti kamenicama napali autobus a policija upotrijebila suzavac da bi rastjerala stotine okupljenih.

Policija je uhapsila Syeda Ali Shah Gilanija, koji je pozvao na protestnu šetnju do sjedišta vojne promatračke grupe Ujedinjenih naroda (UN) u Indiji i Pakistanu da bi protestirali protiv kršenja ljudskih prava koja čine indijske vladine trupe.

Istovremeno je vođu separatističkoga Svestranačkoga dogovornog saveza za slobodu Mirwaisa Umara Faruqa policija je stavila u kućni pritvor da bi se spriječila daljnja protestna okupljanja, prenijela je agencija Reuters.

"Protestna šetnja do (predstavništva) UN-a je osujećena i hapšenja su učinjena radi sprečavanja širih protesta", rekao je dužnosnik indijskog dijela Kašmira koji je tražio da ostane anoniman.

Britanska agencija podsjeća da su protesti u petak uslijedili samo dan nakon što su indijski premijer Manmohan Singh i njegov pakistanski kolega Yousuf Raza Gilani razgovarali u Butanu na marginama samita južnoazijskih čelnika.

To je bio prvi susret dva premijera u posljednjih devet mjeseci, jer su diplomatski odnosi Indije i Pakistana "zaleđeni" poslije terorističkih napada u Mumbaiju 2008. godine.

Premijeri Indije i Pakistana imali su "veoma dobre razgovore" i dogovorili su da odnosi između dvije zemlje treba da se normaliziraju, saopćeno je nakon razgovara.

Kašmir je regija na zapadnom dijelu himalajskog masiva na 1.700 metara nadmorske visine u graničnom pojasu Indije, Pakistana i Kine. Podijeljen je između te tri azijske države i od 1947. godine je "kamen spoticanja" u odnosima između Indije i Pakistana.