Svijet
0

Demonstranti preplavili New York: "Ne možemo disati"

Piše: E. F.
Demonstracije u New Yorku, Foto: Huffingotn post
Demonstracije u New Yorku, Foto: Huffingotn post
Građani New Yorka izašli su na ulice u srijedu poslijepodne, a nakon što je porota odlučila da neće nikoga tereti za smrt Erica Garnera, mladića koji je preminuo u julu ove godine nakon što ga je ubio policajac.

Prethodno, Garner je bio priveden zbog nelegalne prodaje cigareta. Demonstranti su privremeno blokirali saobraćaj u Lincoln tunelu, kao i na Brooklynskom mostu, gdje su organizovali i simbolično "umiranje", scenu koja je postala česta tokom ovakvih protesta.

Grupa demonstranata došla je i u centralnu željezničku stanicu kako bi izvela tačku umiranja.

Hodajući glavnim ulicama Ney Yorka demonstranti su uzvikivali kako više ne mogu disati i kako se plaše da bi oni mogli biti sljedeći, piše Huffington Post. Osim u New Yorku građani su izašli i na ulice u Washingtonu, Californiji, Seattleu, Atlanti i Denveru.

Glavni tužilac Eric Holder kazao je da će Ministarstavo pravde SAD-a pokrenuti istragu civilnih prava u vezi s Garnerovom smrću kojeg je davljenjem usmrtio policajac David Panteleo.

Ubistvo su kamerom zabilježili prolaznici koji su molili policajca da prestane jer je Garner bio nenaoružan i nije predstavljao nikakvu opasnost za nekoliko policajaca koji su ga okružili.