Svijet
0

Demonstracije zbog karikatura u Iranu, Pakistanu i Iraku

FENA
Nekoliko desetaka demonstranata bacalo je u utorak kamenje i petarde na njemačku ambasadu u Teheranu u okviru novih protesta zbog objavljivanja karikatura poslanika Muhammeda.

Demonstranti, uglavnom studenti na vjerskoj školi, uzvikivali su parole "Nijemci, vi ste fašisti i sluge cionizma". Kamenje i petarde nisu izazvali veću štetu na zgradi ambasade.

Protesti su u Teheranu održani ispred ambasada Danske, Norveške, Austrije, Francuske i Velike Britanije zbog karikatura koje su povrijedile muslimane širom svijeta. Obim i intenzitet demonstracija je opao nakon što su iranski zvaničnici pozvali demonstrante da ne napadaju i ne nanose štetu stranim ambasadama.

Pedesetak demonstranata uzvikivalo je kako "oni koji podržavaju uvredu religije treba da budu osuđeni a njihove plaćeničke ambasade zatvorene".

Istovremeno, pripadnik osiguranja gradske banke pucao je u utorak i ubio dvoje ljudi u pakistanskom gradu Lahoreu pred očima nekoliko hiljada demonstranata.

Nakon pucnjave demonstranti su razbješnjeni zapalili američki restoran brze hrane, tri trgovinske zgrade i nekoliko prostorija zgrade parlamenta pakistanske provincije Punjab, javile su agencije.

U Pakistanu su u utorak održane demonstracije i u Islamabadu, Peshawaru, Faisalabadu, Shikupuri i Hiderabadu. Policija je upotrijebila suzavac u Islamabadu da rasturi oko 6.000 demonstranata, uglavnom studenata, koji su probili barikade i krenuli ka parlamentu. Nekoliko demonstranata je ranjeno, a najmanje 50 je privedeno.

A u Iraku se više hiljada Kurda okupilo ispred zgrade parlamenta u kurdskom gradu Arbilu, 350 kilometara sjeverno od Bagdada, u znak protesta zbog objavljivanja karikatura poslanika Muhammeda. Oni su zahtijevali da Irak prekine diplomatske i trgovinske odnose s Danskom i izbaci danske kompanije s iračkog tržišta.