Bruxelles
0

Demonstracije protiv nošenja marame u školama

FENA
Nekoliko stotina osoba demonstriralo je u subotu u Bruxellesu tražeći da se zakonom zabrani nošenje islamske marame ili svakog drugog vjerskog obilježja u školama francuske zajednice u ovoj kraljevini.

"Nema marama u školi", skandirali su demonstranti okupljeni pred sjedištem francuske zajednice na poziv predstavnika Belgijskog odbora, Udruženja "Nepokorena i otkrivena" te Akcione mreže za promoviranje laičke države.

"Neprihvatljivo je da djevojčice od 4-5 godina odlaze s maramama u školu i drže maramu u razredu. Danas je odluka na direktore ustanove da to zabrani. Tražimo zabranu putem zakona, poput onoga što je odlučila flamanska zajednica", objasnila je jedna od predstavnica Udruženja "Nepokorena i otkrivena".

Organizatori ovih demonstracija insistirali su na tome da ne brane nošenje marame u Belgiji. To nije naša borba. Vjerska sloboda postoji u Belgiji i ona se mora održati. Mi se borimo protv marama u školama i obaveze nametanja marama muslimanskim djevojčicama da je nose", objasnila je ona.

U Belgiji živi skoro 400.000 muslimana.