Noćna mora EU-a
0

Demokratija bi mogla nestati u Grčkoj, Španiji i Portugalu

Sarajevo-x.com
General Franco, Georgios Papadopoulos i Antonio de Oliveira Salazar
General Franco, Georgios Papadopoulos i Antonio de Oliveira Salazar
Demokratija bi se mogla urušiti u Grčkoj, Španiji i Portugalu ukoliko se ne poduzme hitna akcija za borbu protiv dužničke krize, upozorio je šef Evropske komisije.

U nesvakidašnjem izlaganju protekle sedmice šef Evropske komisije Jose Manuel Barroso predstavio je svoju apokaliptičnu viziju prema kojoj postoji mogućnost da vlast u evropskim zemljama sa juga, koje su pogođene krizom, preuzmu militarne grupe ili da dođe do velikih socijalnih nemira zbog bankrota vlade u tim državama.

Upozorenje je stiglo nakon što su evropski šefovi počeli raditi na hitnom paketu pomoći za Španiju, koji će iznositi stotine milijardi dolara. Paket od 650 milijardi dolara pomoći za Grčku već je dogovoren.

John Monks, predsjednik "Trade Union Confederationa", rekao je da je šokiran ozbiljnošću upozorenja koje je uputio Barroso, nekadašnji portugalski premijer.

"Razgovarao sam sa Barrosom prošlog petka o mogućnostima pomoći Grčkoj, Španiji i Portugalu, a on je rekao da će te zemlje, ukoliko ne prihvate mjere štednje, virtualno nestati u formu koju zovemo demokratija", rekao je Monks, prenosi "Daily Mail".

On je istakao da je Barroso veoma zabrinut i da su svi šokirani apokaliptičnim vizijama kolapsa demokratije u Evropi zbog državnih dugova.

Grčka, Španija i Portugal, demokratske zemlje tek od 70-ih godina, bore se sa velikim problemima javnih finansija. Sve tri zemlje imaju historiju vojne diktature.

Grčku je ove godine već pogodilo nekoliko velikih demonstracija i nereda zbog odluke vlade da smanji javnu potrošnju. Španija i Portugal su također objavili mjere štednje u proteklim sedmicama.

Barossovo upozorenje da bi ekonomska kriza mogla dovesti ne samo do propasti eura već i Evropske unije izazvalo je veliku zabrinutost najvišeg vrha u Briselu.