Priča o Maji Kazazić
0

VIDEO / Delfin inspiracija Bosanki koja je u ratu izgubila nogu

Sarajevo-x.com
Maja Kazazić (Foto: Ron Haviv/VII)
Maja Kazazić (Foto: Ron Haviv/VII)
"Nevjerovatno je kako vam delfini mogu promijeniti život", kaže Maja Kazazić (32), Bosanka koja je u ratu u Mostaru u eksploziji granate izgubila nogu, ali je utjehu i inspiraciju pronašla u Americi.

Odrastanje u gradu na Neretvi za ovu mladu ženu proteklo je idilično. Veoma je voljela nogomet i svoju školu, te postizala odlične rezultate. Sa roditeljima, mlađim bratom i familijom ljeta je provodila na Jadranskom moru.

Ipak, početkom rata u BiH njen život u potpunosti se promijenio. U toku jednog granatiranja Mostara ranjena je ispred zgrade u kojoj je živjela, te hitno prebačena u podrumsku bolnicu. Sobu je dijelila sa još šest ranjenih osoba, bez lijekova, medicinske opreme, dovoljno osoblja i uz stalno granatiranje grada. Bilo joj je 16 godina.

"Sve čega se sjećam bio je veliki crni oblak. Gušila sam se, nisam mogla disati i nisam znala šta se dogodilo", ispričala je za TV mrežu Fox. "Kad se dim razišao, pogledala sam okolo i vidjela da su svi moji prijatelji mrtvi, a ja ranjena."

Ljekari su pokušavali da učine sve što mogu, ali su uspjeli spasiti samo desnu Majinu nogu. Dobila je priliku da bude evakuisana, ali bez pratnje roditelja ili brata. Imala je 20 minuta da se odluči i nakon što je pristala prvo se našla u Hrvatskoj, pa Njemačkoj, da bi u septembru 1993. bila primljenau bolnici u Cumberlandu u Marylandu, SAD. Nije se uspjela ni pozdraviti sa svojom porodicom, a Mostar je napustila sa jednom jedinom majicom na sebi.

Kako nije mogla ustajati, većinu vremena provodila je gledajući televiziju, iako nije govorila engleski. Šest mjeseci poslije uspjela je ne samo razumjeti druge, već je i sama progovorila tim jezikom. Iako se i naredne dvije godine morala podvrgnuti brojnim operacijama, Maja je ustrajala.

Na njenoj web stranici napisana je dirljiva priča u kojoj stoji kako je odbila da je povreda i gubitak noge odrede kao osobu i nikad nije pala u očaj pitajući se "zašto baš ja?".

Željna nastavka obrazovanja, upisala se vanredno u srednju školu Allegany High School i predavanja pratila u invalidskim kolicima.

Kad je, zahvaljujući protezi, uspjela ponovo prohodati, uključila se u školski bend gdje je dobila nagradu za sjajan uspjeh i ljubav prema životu.

Uprkos svemu, i dalje joj je jako nedostajala porodica koju je ostavila u Mostaru. Postavila je sebi cilj da ih dovede u Maryland i nakon dugotrajnog rada i zalaganja, brojnih telefonskih razgovora i pokušaja, 1995. dočekala ih je na aerodromu Baltimore Washington International. Njen brat krenuo je u istu srednju školu koju je i Maja pohađala, roditelji su našli posao, kupili auta i počeli učiti jezik. Ubrzo su im se pridružili i drugi rođaci. Život je krenuo dalje.

Prije povrede Maja je željela biti nastavnica fizike. Sada joj je cilj psihologija. U toku studija radila je po nekoliko poslova odjednom. Diplomirala je 2000. godine. Sada živi u Palm Harboru u Floridi sa istom izdržljivošću i odlučnošću.

O ovoj hrabroj Bosanki pisali su mnogi. Posljednji od njih bio je američki mjesečni magazin Reader's Digest, koji je pratio Majino druženje sa delfinom nazvanim Winter, koji je također amputirac.