Svijet
0

Del Ponte: Spor napredak Srbije u saradnji s ICTY-em

FENA
Glavna tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte izrazila je u srijedu zabrinutost sporim napretkom koji Srbija postiže u saradnji s ICTY-em, dok su četiri glavna bjegunca, među kojima i general Ratko Mladić, još u bijegu.

"Iako postoji neki pomak u posljednja četiri mjeseca, napredak je prilično spor", rekla je ona. "Više me brine što taj napredak ne omogućava da dođemo do pozitivnih rezutata."

Pred kraj mjeseca Del Ponte će Evropskoj uniji podnijeti izvještaj o procjeni saradnje Srbije s ICTY-em. Ona je u tom cilju i posjetila Beograd prije dvije sedmice, prenio je AFP.

Ovaj izvještaj je važan za približavanje Srbije Evropskoj uniji jer je pitanje saradnje s ICTY-em posljednja prepreka, još prisutna, prije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, što je prvi korak ka potpunom priključenju.

"Tokom svojih nedavnih posjeta Beogradu svi s kojima sam se susretala, kako na političkome, tako i na operativnom nivou, uvjeravali su me da Beograd u cijelosti sarađuje", rekla je Del Ponte.

Ona je dodala da bjegunci, "a posebno Ratko Mladić, moraju biti uhapšeni".

Glavna tužiteljica također zahtijeva da se isporuče svi dokumenti koje traži optužba a koja Beograd posjeduje kao i "bezuvjetan pristup vladinoj arhivi".

"I dalje čekamo dokumente, od kojih smo neke tražili još prošle godine", navela je Del Ponte u saopćenju.

"Veoma sam zabrinuta da ovaj spor napredak neće dovesti do pozitivnog ishoda", zaključila je glavna haška tužiteljica.

Preostala četiri haška bjegunca su Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić.