Svijet
0

Del Ponte neće Srbiji dati negativnu ocjenu

FENA
Izvještaj glavne haške tužiteljice Carla del Ponte o suradnji Srbije s Haškim sudom, koji će ona nakon svog dvodnevnog posjeta Beogradu podnijeti Europskoj uniji, neće biti negativan, tvrdi RTV B92 u četvrtak.

Nakon susreta s predsjednikom srbijanskog vijeća za suradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem, srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i predstavnicima vojne i civilne službe sigurnosti, te na kraju s premijerom Vojislavom Koštunicom, Carla del Ponte je, kako tvrdi Televizija B92, prihvatila uvjeravanja svojih sugovornika da akcijska skupina za suradnju s Haškim sudom ozbiljno radi na pronalaženju preostalih haških bjegunaca, Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina.

"Carla del Ponte se, navodno, zato neće suprotstavljati namjeri Bruxellesa da u oktobru parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Beogradom. Ona će, međutim, inzistirati da taj integrativni proces, odnosno potpisivanje Sporazuma, bude uvjetovan punom suradnjom Beograda s Haškim sudom", tvrdi TV B92.

Nakon sastanka s tužiteljem Vukčevićem i "operativcima" Akcijskog plana, glavna haška tužiteljica sastala se i sa srbijanskim premijerom Koštunicom, koji je, kako se navodi u priopćenju, kazao da je u interesu Srbije da se u najkraćem roku završi suradnju s Haškim sudom, za što postoji "jasna politička volja i odlučnost".

Tom su sastanku nazočili i koordinatori Akcijskog plana, tužitelj Vukević i Rasim Ljajić, koji je u četvrtak bio prvi sugovornik Carle del Ponte i koji je priopćio da je u razgovoru dogovoreno da će svi dokumenti koje Haško tužiteljstvo potražuje od Srbije biti dostavljeni do 1. oktobra ove godine.

Carla del Ponte se u petak sastaje i s predsjednikom države Borisom Tadićem, a za cijelo vrijeme posjeta niti ona, niti srbijanski dužnosnici neće, osim priopćenja medijima, davati bilo kakve izjave.