Svijet
0

De Marnac: Odluka o Kosovu bit će donesena sredinom januara

FENA
Komandant KFOR-a, francuski general Xavier de Marnac rekao je danas u Gnjilanu da očekuje da će odluka o statusu Kosova biti donesena sredinom januara sljedeće godine.

Kosovo ne treba da očekuje neku značajnu odluku, odluka o statusu neće biti donesena 10. decembra, jer je to samo datum završetka razgovora, rekao je de Marnac i dodao da lideri to znaju, ali da treba to da kažu i građanima.

On je istakao da će KFOR osigurati mir i sigurnost za proces statusa i lokalnih i parlamentarnih izbora na Kosovu

Tokom posjete Gnjilanu komandant KFOR-a je obišao pijacu u blizini pravoslavne crkve, gdje svoje proizvode izlažu i prodaju pripadnici srpske zajednice i izjavio kako se lično uvjerio da je u Gnjilanu osigurana sloboda kretanja.

On je kasno poslijepodne posjetio selo Parteš, nastanjeno uglavnom Srbima, koje bi prema prijedlogu međunarodnog posrednika Marttija Ahtisaarija trebala da bude nova općina, javio je Tanjug.

Trojka međunarodnih posrednika koju čine predstavnici Rusije, EU i SAD - Aleksandar Bocan-Harčenko, Wolfgang Ischinger i Frank Wisner, kako je najavljeno, 10. decembra predat će izvještaj UN-u.