Strateška odluka
0

Davutoglu: Turska želi savez s reformisanim Egiptom

FENA
Ahmet Davutoglu (Foto: AFP)
Ahmet Davutoglu (Foto: AFP)
Turska želi da formira savez s reformisanim Egiptom, čime će se stvoriti nova demokratska osovina moći na Bliskom istoku, izjavio je turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu.

"To je ono što želimo. To neće biti osovina ni protiv jedne zemlje" ni Izraela, ni Irana, niti ijedne druge zemlje, već će to biti osovina demokratije, prave demokratije, kazao je Davutoglu u intervjuu za The New York Times.

"To će biti osovina demokratije dvije najveće države u regionu, od sjevera do juga, od Crnog mora pa sve do doline Nila u Sudanu", istakao je šef turske diplomatije.

"Pojedinci možda misle da se Egipat i Turska takmiče. Ne. To je naša strateška odluka. Želimo jak Egipat sada", naglasio je Davutoglu.

On je, takođe, rekao da će se ulaganje Turske u Egipat sa 1,5 milijardi dolara u roku od dvije godine povećati na pet milijardi dolara, ističući da je "za demokratiju, potrebna snažna privreda".

Pored toga, turski ministar vanjskih poslova kazao je da će se ukupna trgovinska razmjena između dvije zemlje sa 3,5 milijardi dolara do kraja sljedeće godine povećati na pet milijardi dolara, a da će do 2015. dostići 10 milijardi dolara.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je zajedno sa Davutogluom prošle nedjelje posjetio Tunis, Egipat i Libiju, tri arapske zemlje koje su ove godine bile zahvaćene antirežimskim protestima.

Tursku delegaciju pratilo je 280 poslovnih ljudi, a Davutoglu je rekao da su dvije zemlje tom prilikom za jedan dan potpisale ugovore u vrijednosti od milijardu dolara.